Uwielbiam zapach mielonej kawy. Dobra babeczka z kremem kawowym stanowi idealne dopełnienie chwili relaksu. Deser jest tak pyszny, iż choćby do herbatki będzie stanowił perfekcyjne dopełnienie.
Babeczek wychodzi ok.25.
1 babeczka to ok.2,5WW i WBT ( 1,5WW i 1,0WBT)
Podaję bolus złożony ze względu na ilość WBT.
Kaloryczność:
1 babeczka ok.160kalorii
(bazując na liczygramie)
Składniki:
2 jajka
100gr ksylitolu lub cukru trzcinowego
150gr masła
270gr mąki C firmy Glutenex
10gr mąki ryżowej- ewentualnie do podsypania ciasta przy wycinaniu ciastek
1łyżeczka proszku do pieczenia bez śladowych ilości glutenu
szczypta soli
krem
150gr kremówki 30%
250gr mascarpone użyłam Piątnicy
30gr cukru waniliowego bez glutenu 2łyżeczki kawy rozpuszczalnej/ lub sypanej
kawa sypana do posypania
Przygotowanie:
Produkty wykładam z lodówki. gwałtownie widelcem łączę elementy po czym zagniatam je w kulę. Wkładam kulę do lodówki na ok. 30minut.
Foremki smaruję masłem i wypełniam ciastem. Piekę porcjami w piekarniku rozgrzanym do 180st.C góra dół do zrumienienia ok. 10-15minut.
Zaparzam w 2-3 łyżkach wrzątku 2łyżeczki kawy sypanej lub rozpuszczalnej.W przypadku sypanej odsączam napar od fusów. Dodaje po ostudzeniu do mascarpone. Ubijam śmietankę z cukrem i dodaję do mascarpone. Krem przekładam do szprycy i wypełniam foremki z upieczonego ciasta. Posypuję kawą sypaną i wstawiam do lodówki.