Kruche bezglutenowe babeczki z kremem kawowym

zcukrzycazapanbrat.wordpress.com 5 lat temu
Zdjęcie: 20181013_172331 (Średni)


Uwielbiam zapach mielonej kawy. Dobra babeczka z kremem kawowym stanowi idealne dopełnienie chwili relaksu. Deser jest tak pyszny, iż choćby do herbatki będzie stanowił perfekcyjne dopełnienie.

Babeczek wychodzi ok.25.

1 babeczka to ok.2,5WW i WBT ( 1,5WW i 1,0WBT)

Podaję bolus złożony ze względu na ilość WBT.

Kaloryczność:

1 babeczka ok.160kalorii

(bazując na liczygramie)

Składniki:

2 jajka

100gr ksylitolu lub cukru trzcinowego

150gr masła

270gr mąki C firmy Glutenex

10gr mąki ryżowej- ewentualnie do podsypania ciasta przy wycinaniu ciastek

1łyżeczka proszku do pieczenia bez śladowych ilości glutenu

szczypta soli

krem

150gr kremówki 30%

250gr mascarpone użyłam Piątnicy

30gr cukru waniliowego bez glutenu 2łyżeczki kawy rozpuszczalnej/ lub sypanej

kawa sypana do posypania

Przygotowanie:

Produkty wykładam z lodówki. gwałtownie widelcem łączę elementy po czym zagniatam je w kulę. Wkładam kulę do lodówki na ok. 30minut.

Foremki smaruję masłem i wypełniam ciastem. Piekę porcjami w piekarniku rozgrzanym do 180st.C góra dół do zrumienienia ok. 10-15minut.

Zaparzam w 2-3 łyżkach wrzątku 2łyżeczki kawy sypanej lub rozpuszczalnej.W przypadku sypanej odsączam napar od fusów. Dodaje po ostudzeniu do mascarpone. Ubijam śmietankę z cukrem i dodaję do mascarpone. Krem przekładam do szprycy i wypełniam foremki z upieczonego ciasta. Posypuję kawą sypaną i wstawiam do lodówki.

Idź do oryginalnego materiału