Warto wracać do starych przepisów, ponieważ zawierają one receptury, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a to z kolei jest gwarancją wspaniałego smaku. Jednym z takich już nieco zapomnianych dań są kluski na parze, które wielu z was prawdopodobnie kojarzy pod nazwą pampuchy. Niektórzy mówią na nie też buchty czy parowańce. Kiedyś były bardzo popularne i lubiane, warto więc również teraz przypomnieć sobie ich wspaniały smak.
Czym są pampuchy robione na parze?
Pampuchy, czyli kluski na parze, to „pączki”, które są zrobione z ciasta drożdżowego. Przygotowuje się je nad garnkiem wypełnionym wodą. Mają kulisty kształt, który jest ich charakterystyczną cechą. Do tego są niezwykle puszyste, a ich konsystencja jest bardzo sprężysta. Pampuchy, jak sama nazwa wskazuje, przyrządza się na parze, dzięki czemu są niezwykle lekkie, ale też delikatne w smaku. Jest to również bardzo uniwersalna potrawa. Można podawać ją zarówno „na słodko”, jak i w wersji wytrawnej. Takie parowańce doskonale będą smakować na przykład z jogurtem i dżemem lub owocami (możecie użyć świeżych, ale również tych z syropu). Idealnie pasują też do dań „na słono” – można przyrządzić je na przykład z soczewicą lub kapustą i grzybami, twarogiem czy kaszą jaglaną – w ten sposób je się je między innymi na Lubelszczyźnie. Z kolei w Wielkopolsce serwuje się je z modrą kapustą, pieczoną kaczką oraz jabłkami.
Jak zrobić kluski na parze? Prosty i szybki przepis
Przygotowanie pampuchów wbrew pozorom nie jest niczym skomplikowanym. Do ich zrobienia będziecie potrzebować kilku popularnych składników, które w swojej kuchni ma niemal każdy.