Katarzyna Bosacka ostrzega przed lodami. Tych nigdy nie kupuj

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Lody o smaku truskawkowym, zdjęcie ilustracyjne Źródło: I Davizro / Getty Images


Lody to deser uwielbiany przez większość z nas. Chętnie sięgamy po nie, gdy tylko robi się cieplej. Wiele osób kupuje te w proszku. Są tanie, łatwo dostępne, a także proste i szybkie w przygotowaniu. Okazuje się jednak, iż z lodami mają kilka wspólnego. Ich skład „demaskuje” Katarzyna Bosacka.


Znana dziennikarka i edukatorka od lat analizuje skład różnego rodzaju artykułów spożywczych i przestrzega Polaków przed niewłaściwymi wyborami żywieniowymi. Tym razem „wzięła pod lupę” skład lodów w proszku. Jej ocena nie pozostawia złudzeń. Tego typu produkty są zwykle jedynie namiastką prawdziwych lodów. Często nie zawierają choćby owoców. Mają za to w swoim składzie mnóstwo cukru, zagęstników i sztucznych barwników, które mogą szkodzić zdrowiu.


Katarzyna Bosacka obnaża szkodliwy skład lodów w proszku


Katarzyna Bosacka pokazała w mediach społecznościowych zdjęcie etykiety lodów w proszku o smaku truskawkowym. Ich skład szokuje. Na pierwszym miejscu znajduje się cukier, na drugim syrop glukozowy, a na trzecim – olej z nasion palmy, czyli olej palmowy. Ta kolejność nie jest dziełem przypadku. Warto przypomnieć, iż im wyżej dany składnik znajduje się na liście, tym większe jego ilości znajdują się w produkcie.


Lody o smaku truskawkowym analizowane przez Bosacką zawierają również emulgatory, gumę guar, sztuczne aromaty, sól i barwniki, które nadają im ładny, różowy kolor. Dziennikarka zwraca szczególną uwagę na karmin. „To barwnik pochodzenia naturalnego, który uzyskiwany jest z wysuszonych i zmielonych owadów. Ten dodatek do żywności uznawany jest za bezpieczny, ale w umiarkowanych ilościach. W przypadku większej dawki może wywoływać reakcje alergiczne” – przypomina dziennikarska.


Jak olej palmowy szkodzi zdrowiu?


Olej palmowy jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Dzięki niemu produkty zyskują odpowiednią konsystencję i strukturę, a także trwałość. Spożywany w nadmiernych ilościach może szkodzić zdrowiu z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Związki te podwyższają poziom „złego cholesterolu” w organizmie. Tym samym zwiększają ryzyko wystąpienia wielu rozmaitych schorzeń, takich jak na przykład otyłość, miażdżyca, zawał serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu drugiego.
Idź do oryginalnego materiału