Kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci rozpoczyna się od najmłodszych lat. Istotne jest, aby rodzice dbali o prawidłowo zbilansowaną dietę, w której nie może zabraknąć produktów zbożowych. O tym, jak ważne jest włączenie pełnowartościowej kaszy do codziennego menu przedszkolaka oraz o sposobach jej podania mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert VII edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Przedszkole to czas, w którym szczególnie należy zadbać o zapewnienie dziecku stabilnej energii, tak by miało siły na nowe wyzwania, zabawę i naukę. Najbardziej pożądanymi wtedy zbożami będą te nisko przetworzone, czyli
Najważniejsze śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno ono dostarczyć sporej dawki węglowodanów złożonych, które pobudzą organizm i dostarczą paliwa niezbędnego do pracy mózgu.
-
Zdrowa przekąska
Propozycją na drugie śniadanie może być kasza manna lub kukurydziana, ugotowana w soku owocowym. Wystarczy dodać posiekane orzechy i ozdobić świeżymi owocami. Potrawa zyska uznanie malucha, jeżeli będzie on uczestniczył w jej przygotowaniu. Zaprośmy więc dziecko do kuchni i razem przygotujmy kaszowe menu.
Pożywny obiad
Główny posiłek dnia powinien dostarczyć cennych wartości odżywczych i witamin niezbędnych do intensywnego rozwoju - zarówno fizycznego, jak i intelektualnego młodego organizmu. Najlepiej, aby obiad był złożony z warzyw, produktów zbożowych, np. kaszy jęczmiennej lub pęczak, oraz mięsa, ryb, jaj lub nasion roślin strączkowych.
-
Smaczna kolacja
Na kolację nie podawajmy dań słodkich, ponieważ uwalniająca się glukoza spowoduje nagły wzrost energii, który może się przyczynić do problemów z zaśnięciem.
-
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj:
Artykuł partnerski