Jeśli masz w domu tę przyprawę, czym prędzej oddaj ją do sklepu. Zawiera substancje toksyczne

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Pieprz syczuański, zdjęcie ilustracyjne Źródło: grafvision /Getty Images


Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał kolejny komunikat. Tym razem poinformował o wycofaniu z obrotu popularnej przyprawy. Wykryto w niej pestycydy i inne szkodliwe związki.


Główny Inspektor Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży suszonego pieprzu syczuańskiego po analizie informacji otrzymanych z Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (z języka angielskiego Rapid Alert System for Food and Feed, w uproszczeniu RASFF). W przyprawie wykryto obecność węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH). Znaleziono w niej również pozostałości 10 różnych pestycydów w stężeniu znacznie przekraczającym dopuszczalne normy.


Pieprz syczuański – szczegóły wycofanego produktu


Główny Inspektor Sanitarny w udostępnionym komunikacie podał szczegóły dotyczące skażonego produktu:


Nazwa produktu: Dried Sichuan Pepper, 300 g, marki GOLDEN LION,


Numer partii (LOT NR): 230702,


Data minimalnej trwałości: 31.12.2026,


Kraj pochodzenia: Chiny,


Importer: Asian Food Group B.V., Niderlandy.


Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania pieprzu z rynku. Przyprawa nie nadaje się do spożycia. Należy ją wyrzucić lub zwrócić do sklepu, gdzie została zakupiona.


MOAH – co to takiego?


Węglowodory aromatyczne olejów mineralnych (MOAH) to mieszanina różnych związków chemicznych. Przeprowadzone badania wykazały, iż mają one działanie mutagenne oraz rakotwórcze. Powodują zmiany w materiale genetycznym i zwiększają ryzyko wystąpienia różnego rodzaju nowotworów. Dodatkowo mogą wywoływać zaburzenia w gospodarce hormonalnej organizmu.


Jak wykorzystać pieprz syczuański w kuchni?


Pieprz syczuański to popularna chińska przyprawa. Ma pikantny, ostry smak z lekko cytrusową nutą. Wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Przyspiesza przemianę materii i proces usuwania toksyn z organizmu. Świetnie pasuje zarówno do warzyw, ryb, owoców morza, jak i mięs (na przykład kaczki czy kurczaka). Można go dodawać do sosów, sałatek oraz różnego rodzaju marynat. Nie należy jednak przesadzać z ilością tego składnika. Stosowany w nadmiarze zmienia smak potraw i szkodzi zdrowiu.
Idź do oryginalnego materiału