Jogurt naturalny i skyr zostają powoli zastępowane przez kvarg. Coraz częściej możemy spotkać ten serek na półkach sklepowych. Będzie idealnym wyborem na diecie odchudzającej. Poznaj kvarg - sprawdź najważniejsze informacje o tym produkcie.
Jaka jest różnica między kvargiem, a popularnym skyrem?
Jednym z najpopularniejszych serków jest skyr, pochodzący z Islandii. Wytwarza się go z odtłuszczonego mleka i poddaje procesowi fermentacji z udziałem mikroorganizmów.
Z kolei kvarg powstał w Skandynawii i zrobiono go z kultury innych bakterii, dlatego ma kwaśniejszy smak niż skyr. Jego konsystencję można porównać do jogurtu greckiego - jest zatem aksamitny, kremowy i dość gęsty.
Dlaczego warto jeść kvarg?
Kvarg to idealny produkt, wspierający proces odchudzania, bez utraty masy mięśniowej. Serek jest niskokaloryczny - ma około 64 kcal w 100 g. Na tę ilość zawiera dużo białka, bo aż 12 g, dlatego możemy być pewni, iż nasyci nas na długi czas. Unikniemy zatem podjadania między posiłkami.
Kvarg ma w swoim składzie bakterie probiotyczne, które wpływają pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Poprawiają także stan mikroflory jelit i wzmacniają odporność. Z kolei wapń znajdujący się w produkcie odpowiada nie tylko za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, ale też sercowo-naczyniowego.
Kvarg z dodatkami na śniadanie - przepis
Kvargiem może zastąpić nie tylko skyr, ale też owsiankę, która wielu osobom może się po prostu przejeść po dłuższym czasie. Warto zatem zrobić z tego serka pożywny posiłek zawierający nie tylko białko, ale też węglowodany i zdrowe tłuszcze.
Składniki na śniadanie z kvargiem:
- 1 opakowanie serka kvarg;
- 2 łyżeczki otrębów owsianych;
- 1 łyżka orzechów włoskich;
- 1 łyżka migdałów;
- ulubione owoce np. jabłko, banan, truskawki;
- opcjonalnie: miód dla osłody.
Wystarczy, iż połączysz te wszystkie składniki w jednej misce. Możesz ewentualnie zetrzeć jabłko, a także pokroić orzechy i migdały.
Zobacz też:
Moja mama tak robi krem pistacjowy. Z tym dodatkiem jest lepszy, niż ze sklepu
To ciasto zrobisz z popularnego napoju gazowanego. Goście będą pod wrażeniem
Nigdy nie dodawaj tego do kiszenia ogórków. Będą do wyrzucenia