Jedz na śniadanie zamiast owsianki. gwałtownie zrzucisz zbędne kilogramy

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Znudziła ci się owsianka na śniadanie? jeżeli chcesz zjeść poranny posiłek na słodko, to zrób go na bazie serka kvarg. Smakuje wspaniale z owocami i orzechami. Dodatkowo przy regularnym spożywaniu tego produktu gwałtownie zrzucisz zbędne kilogramy. Sprawdź przepis na pożywne i smaczne danie.

Jogurt naturalny i skyr zostają powoli zastępowane przez kvarg. Coraz częściej możemy spotkać ten serek na półkach sklepowych. Będzie idealnym wyborem na diecie odchudzającej. Poznaj kvarg - sprawdź najważniejsze informacje o tym produkcie.

Jaka jest różnica między kvargiem, a popularnym skyrem?

Jednym z najpopularniejszych serków jest skyr, pochodzący z Islandii. Wytwarza się go z odtłuszczonego mleka i poddaje procesowi fermentacji z udziałem mikroorganizmów.

Z kolei kvarg powstał w Skandynawii i zrobiono go z kultury innych bakterii, dlatego ma kwaśniejszy smak niż skyr. Jego konsystencję można porównać do jogurtu greckiego - jest zatem aksamitny, kremowy i dość gęsty.

Dlaczego warto jeść kvarg?

Kvarg to idealny produkt, wspierający proces odchudzania, bez utraty masy mięśniowej. Serek jest niskokaloryczny - ma około 64 kcal w 100 g. Na tę ilość zawiera dużo białka, bo aż 12 g, dlatego możemy być pewni, iż nasyci nas na długi czas. Unikniemy zatem podjadania między posiłkami.

Kvarg ma w swoim składzie bakterie probiotyczne, które wpływają pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Poprawiają także stan mikroflory jelit i wzmacniają odporność. Z kolei wapń znajdujący się w produkcie odpowiada nie tylko za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, ale też sercowo-naczyniowego.

Kvarg z dodatkami na śniadanie - przepis

Kvargiem może zastąpić nie tylko skyr, ale też owsiankę, która wielu osobom może się po prostu przejeść po dłuższym czasie. Warto zatem zrobić z tego serka pożywny posiłek zawierający nie tylko białko, ale też węglowodany i zdrowe tłuszcze.

Składniki na śniadanie z kvargiem:

  • 1 opakowanie serka kvarg;
  • 2 łyżeczki otrębów owsianych;
  • 1 łyżka orzechów włoskich;
  • 1 łyżka migdałów;
  • ulubione owoce np. jabłko, banan, truskawki;
  • opcjonalnie: miód dla osłody.

Wystarczy, iż połączysz te wszystkie składniki w jednej misce. Możesz ewentualnie zetrzeć jabłko, a także pokroić orzechy i migdały.

Zobacz też:

Moja mama tak robi krem pistacjowy. Z tym dodatkiem jest lepszy, niż ze sklepu

To ciasto zrobisz z popularnego napoju gazowanego. Goście będą pod wrażeniem

Nigdy nie dodawaj tego do kiszenia ogórków. Będą do wyrzucenia

Idź do oryginalnego materiału