Jedz je częściej, a zmniejszysz ryzyko raka. Zaskakujące wyniki badań

pacjenci.pl 3 dni temu
Zdjęcie: Warzywa krzyżowe


Nowe badania naukowe przynoszą nadzieję dla osób dbających o zdrowie jelit. Okazuje się, iż regularne spożywanie pewnych warzyw może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Choć naukowcy nie podają jeszcze wszystkich szczegółów, wyniki wskazują, iż odpowiednia dieta może odegrać kluczową rolę w profilaktyce tego groźnego nowotworu.Spożywanie warzyw krzyżowych może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego choćby o 17% najważniejsze są glukozynolany, które w organizmie przekształcają się w izotiocyjaniany — naturalne związki o działaniu antynowotworowym Rak jelita grubego to trzeci najczęściej diagnozowany nowotwór na świecie i druga przyczyna zgonów onkologicznych, dlatego dieta ma ogromne znaczenie w profilaktyce
Idź do oryginalnego materiału