"Japońska śliwka" działa przeciwzapalnie, chroni przed niedoborami. Jest dobra też dla jelit

zdrowie.interia.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Z wyglądu przypominają śliwki, w smaku połączenie kilku owoców, w tym morele i wiśnie. To bardzo smaczne i bardzo wartościowe owoce z odległej Azji. Owoce nieśplika japońskiego to mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, składników o adekwatnościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Jak ich spożywanie wpływa na organizm? Gdzie się je uprawia i czy można dostać je w Polsce? Oto co warto wiedzieć o owocach nieśplika.


Nieśplik japoński - co to takiego?


Nieśplik japoński (Eriobotrya japonica) to gatunek drzew z rodziny różowatych (Rosaceae), podobnie jak jabłka, gruszki czy brzoskwinie. Naturalnie występuje w południowo-wschodnich Chinach, od czasów starożytnych jest też znany w Japonii. Funkcjonuje też pod innymi nazwami, m.in. jako kosmatka japońska czy loquat (choć określeń na nieśplika jest więcej, te są zdecydowanie najpopularniejsze). Pokrojem oraz kwiatami przypomina dobrze nam znane jabłonie. Z racji dekoracyjnego wyglądu, a przede wszystkim ze względu na jadalne owoce, którym przypisuje się wiele zdrowotnych adekwatności, jest uprawiany także w innych zakątkach świata. Występuje w uprawie m.in. w południowej Europie, Ameryce Łacińskiej czy północnej Afryce.Reklama


Jak wyglądają owoce nieśplika japońskiego?


Owoce nieśplika japońskiego przypominają z wyglądu śliwki, stąd też bywają nazywane japońskimi śliwkami. Są okrągłego lub owalnego, lekko gruszkowatego kształtu, mają 3-5 cm długości, są gładkie lub pokryte meszkiem. Ich kolor zależy od stopnia dojrzałości. Są żółte lub pomarańczowe, niekiedy z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest soczysty, ma delikatną strukturę. W smaku jest słodko-kwaśny - przypomina połączenie brzoskwini, moreli, wiśni i jabłka. Wewnątrz owocu znajduje się kilka centralnie umieszczonych błyszczących pestek.


Owoce nieśplika japońskiego - wartości odżywcze


Loquat to owoc, który jest nie tylko smaczny, ale także ma wiele wartości odżywczych. Jest bogaty w przeciwutleniacze, zawiera wiele witamin i minerałów, w tym witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, a także wapń, magnez, potas, fosfor, cynk czy miedź. Stanowi dość dobre źródło błonnika pokarmowego - w 100 g można znaleźć ok. 1,5 g tego składnika. Jest to owoc niskokaloryczny. 100 g dostarcza ok. 47 kcal.


adekwatności owoców nieśplika japońskiego


Owoce nieśplika japońskiego są bardzo bogate w przeciwutleniacze, czyli związki, których rolą jest ochrona komórek i tkanek przed szkodliwym działaniem nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych. Regularnie dostarczane do organizmu obniżają ryzyko zachorowania m.in. na choroby nowotworowe czy cukrzycę, odgrywają też korzystną rolę w profilaktyce miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Z przeciwutleniaczy w owocach tych dominują karotenoidy.
Wykazano, iż liście, nasiona i owoce nieśplika japońskiego zmniejszają stan zapalny. Przypisuje im się również adekwatności przeciwnowotworowe. Co więcej - ekstrakt z liści nieśplika może obniżać poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 1 i cukrzycą typu 2. Jednak, choć wyniki są obiecujące, zaznacza się, iż są potrzebne dalsze badania z udziałem ludzi.
Owoce nieśplika japońskiego są dobrym dostarczycielem witamin i minerałów. Chronią przed niedoborami, wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają w walce z infekcjami. Obecny w nich błonnik wspomaga procesy trawienne, zapobiega zaparciom i wspiera zdrową florę bakteryjną jelit.
W tradycyjnej medycynie chińskiej syrop z nieśplika japońskiego jest uznanym środkiem na kaszel, ma działanie wykrztuśne. Owoce wykorzystuje się także w kosmetyce - stanowią składnik preparatów o działaniu nawilżającym i łagodzącym dla skóry wrażliwej.


Jak jeść owoce nieśplika japońskiego?


To smaczny i odżywczy owoc, który może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. jeżeli tylko natkniesz się na niego w sklepie (bywa dostępny w supermarketach w różnych postaciach; najczęściej jednak jego sprzedaż oferują internetowe sklepy zajmujące się typowo owocami egzotycznymi), nie wahaj się i wrzuć go do koszyka.


Japońską śliwkę zwykle spożywa się w formie nieprzetworzonej. Wiele osób woli obrać ją ze skórki, usunąć pestki i pokroić. Jest to jednak owoc, który w kuchni można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nadaje się do produkcji dżemów, soków, konfitur, kompotów, owocowych sosów czy galaretek. Chutney z nieśplika świetnie komponuje się z daniami mięsnymi. Będzie też fantastycznym dodatkiem do dań na słodko. Loquat można dodawać do sałatek.
Z liści nieśplika przyrządza się z kolei dobroczynne napary.


Nieśplik japoński - czy komuś może zaszkodzić?


Owoce nieśplika japońskiego są uważane za bezpieczne do spożycia. U niektórych osób mogą jednak powodować reakcje alergiczne. Szczególnie narażone są osoby uczulone na inne owoce, szczególnie te z rodziny różowatych (Rosaceae).
Nie należy jeść pestek nieśplika - zawierają szkodliwe dla zdrowia związki.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału