Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Wykorzystaj sekretny trik

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jajecznica Źródło: Shutterstock


Jajecznica to jedno z najprostszych dań, ale jeżeli chcesz porozmawiać o szczegółach – to już wyższa szkoła przyrządzania jajek. Podpowiadamy, jak zrobić idealnie kremową jajecznicę.


Możesz po prostu wrzucić jajka na patelnię, usmażyć i nie przejmować się, iż jajecznica jest za sucha lub niewystarczająco kremowa. A możesz wykorzystać proste sposoby, które sprawią, iż przygotujesz mistrzowskie śniadania.


Co dodać do jajecznicy?


Wiele przepisów na jajecznicę każe dodać wodę mineralnej, mleko lub śmietanę do mieszanki jajecznej. Do czego to prowadzi? Wszystkie płyny zawierają (oprócz tłuszczu) głównie wodę. Woda odparowuje, jajecznica jest bardziej puszysta, ale robi się sucha. Tłuszcz z kolei zostaje i sprawia, iż masa staje się kremowa. W skrócie: tłuszcz pomaga, woda nie.


Dodanie śmietany lub mleka przed smażeniem jest więc mniejszym złem niż mleko czy woda – ale i tak stanowi problem dla idealnej jajecznicy. Przynajmniej jeżeli dasz je za wcześnie.


Zimne masło – tajna sztuczka idealnej jajecznicy


Tłuszcz pomaga, woda nie – jeżeli znacz ten sekret, to już pewnie wiesz, iż dodanie masła zrobi dobrze twojej jajecznicy. Ale – dodaj zimne masło! Masło sprawia, iż jajko jest kremowe, obniża temperaturę i pozwala na jeszcze wolniejsze wiązanie białek – bez powstawania pęcherzyków pary. Dodawaj kawałki zimnego masła podczas smażenia, cały czas mieszając jajka.


Zasada: większa ilość tłuszczu w jajecznicy może nie jest zdrowa, ale smak dania wszystko wynagrodzi. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak jajecznicy, wykorzystaj dodatkowe żółtka (na 6 jaj, dodaj dwa żółtka). jeżeli chcesz wzbogacić jajecznicę o śmietanę, dodaj ją pod koniec smażenia i wymieszaj z jajkami.


Kiedy posolić jajecznicę?


Jajecznica jest idealna, jeżeli posolisz ją 15 minut przed podgrzaniem. Chodzi o to, aby sól zdążyła rozpuścić się w mieszance jajek. Czyli: ubijaj jajka przez chwilę trzepaczką, posól i odstaw na 15 minut, nim wylejesz je na patelnię. To sprawi, iż jajecznica straci mniej wody.
Idź do oryginalnego materiału