Jak zrobić grzybki marynowane bez śluzu? Sposób mojej babci zawsze działa

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Grzyby w słoiku Źródło: Shutterstock


Nie każdy lubi specyficzną, dość śliską strukturę grzybków marynowanych. Dla niektórych jest to wręcz powód, by unikać jedzenia tego przysmaku. Zdradzamy więc prosty patent na to, jak zrobić grzybki marynowane bez śluzu.


Wielu z nas uwielbia grzyby – można zajadać się nimi na różne sposoby. Idealnie smakują w sezonie, na przykład jako składnik sosu grzybowego, ale ich smak można zachować również „na później”. Część osób suszy grzyby, jednak świetnym sposobem jest też ich zamarynowanie. Wtedy warto zadbać o to, by nie było w nich nieprzyjemnego śluzu. Wcześniej sprawdźcie jednak, kto nie powinien jeść marynowanych grzybów.


Jak zrobić grzybki marynowane bez śluzu?


To, jak marynować grzyby, z pewnością wie każdy, kto ma już w tym doświadczenie. Na początku tej przygody można jednak nie znać jeszcze różnego rodzaju sprytnych patentów na to, by wyszły jak najsmaczniejsze. Jednym z nich jest trik, żeby przygotować grzybki marynowane bez śluzu. Choć dla niektórych jest on „znakiem rozpoznawczym” tych smakołyków, to większość jednak za nim nie przepada. Można się go w bardzo prosty sposób pozbyć.


Co dokładnie trzeba zrobić? Przed gotowaniem grzybów musicie je namoczyć w 10-procentowej solance. W tym roztworze powinny być przechowywane przez około godzinę. Potem wystarczy odlać go z grzybków. Musicie jednak pamiętać, by bardzo porządnie je wypłukać – w przeciwnym razie nie pozbędziecie się z nich nadmiaru soli, a w konsekwencji grzybki będą po prostu niesmaczne. Najlepiej więc opłuczcie je kilka razy, by mieć pewność, iż nie ma już na nich soli.


Inne sposoby na pozbycie się śluzu z grzybków marynowanych


Są też inne sposoby, by zrobić grzybki marynowane bez śluzu. Te metody będą idealne, jeżeli nie macie tyle czasu, by czekać, aż namoczą się w solance. W takiej sytuacji przed zamarynowaniem grzybków musicie obgotować je w wodzie z dodatkiem octu oraz soli. Róbcie to przez około 10 minut. Po tym czasie odcedźcie porządnie grzybki i wylejcie z nich wodę. Wtedy można przejść już do klasycznego sposobu przygotowywania ich w zalewie.


Inny, najprostszy trik polega po prostu na odcedzeniu grzybków ze „śluzowatej zalewy”. Najpierw należy zamarynować grzybki, a następnie odstawić je na całą noc. Po tym czasie musicie przecedzić je przez sito i pozbyć się zawiesistego płynu. Następnie trzeba po raz kolejny zamarynować grzybki, używając nowej zalewy. Takie grzyby wyjdą pozbawione śluzu, ale też bardziej wyraziste w smaku, co dla wielu również może być dużą zaletą.


Marynowanie grzybów – najważniejsze wskazówki


Najpopularniejszą metodą marynowania grzybów jest zrobienie tego w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Nie jest to jednak jedyny sposób. jeżeli chcecie, żeby wasze grzybki miały lekką nutę słodyczy – do marynaty dodajcie pokrojoną marchewkę, goździki lub laskę cynamonu. Grzyby możecie marynować też z pokrojoną w paski papryką, cebulą pokrojoną w piórka lub ząbkiem czosnku. Pamiętajcie również, iż przed zamarynowaniem grzybów trzeba je obgotować – staną się wtedy bardziej miękkie. Wyjątkiem są pieczarki, które nie wymagają wcześniejszej obróbki termicznej.
Idź do oryginalnego materiału