Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Temperatura wody ma znaczenie

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Surowe ziemniaki Źródło: Shutterstock / inewsfoto


Wydaje się, iż to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Mowa o gotowaniu ziemniaków. Okazuje się, iż ważne jest, do jakiej wody wrzucasz ziemniaki.


Ziemniaki to podstawa tradycyjnych, polskich obiadów. Obrane ziemniaki można zalać zimną lub gorącą wodą. Który sposób jest lepszy?


Gorąca czy zimna woda do ziemniaków?


Okazuje się, iż nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. jeżeli jednak zależy ci, aby zachować więcej wartości odżywczych, od razu zalej ziemniaki wrzątkiem. jeżeli jednak jesteś zwolennikiem wrzucania obranych ziemniaków do zimnej wody – możesz mieć pewność, iż ugotują się równomiernie i zmniejszasz ryzyko, iż jakiś kartofelek będzie w środku surowy.


O czym pamiętać gotując ziemniaki?


Trzeba wiedzieć, iż najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się w skórce i tuż pod skórką. jeżeli obierasz ziemniaki, staraj się robić to obieraczką do tego przeznaczoną. Można też ugotować ziemniaki w mundurkach (w ten sposób zachowają najwięcej wartości odżywczych).


Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz ugotować ziemniaków zaraz o obraniu, włóż je do zimnej wody – dzięki temu zachowają jędrność i nie ściemnieją. jeżeli zależy ci na czasie, pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki (ważne, aby były podobnej wielkości).


Jakie wartości odżywcze mają ziemniaki?


Jeden średniej wielkości, pieczony ziemniak ze skórką (ok. 170 g) zawiera 161 kalorii, 0,2 g tłuszczu, 4,3 g białka i 36,6 g węglowodanów. Ponadto jest bogaty w witaminę C i B6 oraz potas, magnez, fosfor i kwas foliowy.


Ziemniaki są bogate w związki, takie jak flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe. Działają one jak przeciwutleniacze, czyli neutralizują wolne rodniki. Te natomiast mogą zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i rak.
Idź do oryginalnego materiału