Kawa to dla wielu z nas codzienny rytuał, poranny zastrzyk energii i sposób na rozpoczęcie dnia. Polacy uwielbiają pić kawę, a lekarze dodają, iż ten gorący napój, spożywany z umiarem, może przynosić liczne korzyści zdrowotne. Korzystne działania od działania przeciwnowotworowego, przez ochronę przed cukrzycą typu 2, aż po redukcję stresu są powszechnie znane. Kluczem jest jednak wybór odpowiedniego, wysokiej jakości produktu. Niestety, jak wskazują eksperci, Polacy masowo sięgają po pewien typ kawy, który, choć wygodny, może być szkodliwy dla zdrowia. O czym mowa? Chodzi o popularne saszetki "kawy 3 w 1". Są one bardzo popularne, a wynika to z prostoty i szybkości przygotowania – wystarczy zalać gorącą wodą. I to właśnie ta wygoda, a często też zwykłe lenistwo jako konsumentów. Nie chce nam się poświęcać czasu i energii w przygotowaniu prawdziwej kawy i to właśnie sprawia, iż Polacy tak chętnie po nią sięgają. Niestety, spoglądając na skład, okazuje się, iż ta "kawa" ma kilka wspólnego z prawdziwą kawą. Główny powód to ten, iż zawiera śladowe ilości kofeiny, a jej głównymi składnikami są cukier, syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz, białka mleka, sól oraz regulatory kwasowości i aromaty.
Taki skład to prosta droga do problemów zdrowotnych. Regularne picie kawy "3 w 1" może prowadzić do podwyższonego poziomu cukru we krwi, a w konsekwencji choćby do rozwoju cukrzycy. Odradza się ją także osobom z wrażliwym żołądkiem i alergiami pokarmowymi. Zamiast szkodliwych substancji, lepi