"Górska herbata" likwiduje stany zapalne i spłyca zmarszczki. Wystarczy jedna łyżeczka

zdrowie.interia.pl 9 godzin temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Już nie tylko klasyczna czarna, czy zielona herbata królują w kubkach, bo coraz częściej sięgamy po inne warianty ciepłego napoju, w tym między innymi po zioła. Mięta na żołądek, melisa na ukojenie nerwów, a głóg dla zdrowia serca. Dzięki adekwatnościom leczniczym zioła mogą być bardzo dobrym uzupełnieniem leczenia uporczywych dolegliwości, dlatego warto znać i taką roślinę, jaką jest gojnik, który od wielu lat wykorzystywany jest w medycynie bałkańskiej. Na co pomaga, kiedy warto pić napar z gojnika i jak go przygotować? Odpowiadamy.


Gojnik, czyli libańska szałwia dla zdrowia


Gojnik nazywany jest szałwią libańską albo górską herbatą. To roślina z rodziny jasnowatych, która występuje w basenie Morza Śródziemnego, na wyspach Makaronezji oraz w zachodniej i środkowej Azji. Niektóre gatunki gojnika uprawiane są jako rośliny ozdobne, jednak w dużej części są one hodowane dla ich cennych adekwatności zdrowotnych.
Już w antycznej Grecji gojnik był wykorzystywany do przygotowywania naparów leczniczych dla żołnierzy - ich picie przyspieszało gojenie ran i rekonwalescencję. Przypisywano mu jednak o wiele więcej adekwatności, a w niektórych częściach świata do dziś stosowany jest jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Reklama


Cenne pierwiastki zawarte w gojniku


Co sprawia, iż ziele gojnika ma adekwatności zdrowotne? Przede wszystkim roślina ta zawiera sporo cennych pierwiastków, takich jak magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk czy miedź. To sprawia, iż regularne picie naparów z libańskiej szałwii usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, krążeniowego, wspiera funkcje poznawcze oraz poprawia odporność.
Ponadto w roślinie tej znajdują się cenne flawonoidy, polifenole, terpeny i proteiny. To sprawia, iż gojnik nie tylko wspiera pracę układu immunologicznego i zapobiega chorobom, ale także spowalnia procesy starzenia i chroni przed rozwojem chorób nowotworowych.


Na co pomaga górska herbata? Tak działa gojnik


Gojnik znany jest od wieków w ziołolecznictwie, a jego najsilniejszym działaniem jest działanie przeciwbakteryjne. Gojnik pomaga łagodzić objawy infekcji, pobudza układ odpornościowy do pracy, pomaga zwalczać bakterie i inne drobnoustroje zasiedlające organizm człowieka.
Takie działanie sprawia, iż napar z gojnika będzie dobrym wsparciem w przypadku leczenia przeziębienia i kaszlu.
Wykazano także, iż ziele gojnika ma działanie przeciwzapalne oraz pomaga w gojeniu ran. Dzięki polifenolom gojnik hamuje także procesy starzenia.
Badania wskazują, iż niektóre gatunki mogą też korzystnie działać na wygląd zewnętrzny. W baniach nad Sideritis perfoliata odkryto, iż ta odmiana rośliny zapobiega powstawaniu zmarszczek i spłyca już istniejące.


W innych badaniach wykazano działanie antynowotworowe. Gatunek Sideritis perfoliata może hamować rozwój komórek rakowych zlokalizowanych w wątrobie.


Jak przygotować napar z gojnika?


Aby przygotować napar, potrzebne jest ziele gojnika i gorąca, ale nie wrząca woda. Jedną łyżeczkę suszonej lub sproszkowanej rośliny należy zalać 250 ml gorącej wody (ok. 90 stopni Celsjusza) i pozostawić do zaparzenia na maksymalnie 10 minut, a następnie wypić.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału