Jak przekazał GIS w swoim komunikacie, firma FRITO LAY Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku partii chipsów ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego. W wyniku pomyłki w zakładzie produkcyjnym doszło do zapakowania ograniczonej liczby produktów w nieprzeznaczone dla nich opakowania, co skutkowało brakiem odpowiedniej informacji o obecności składnika alergennego.
Jaki dokładnie produkt zostaje wycofany?
Szczegóły wycofywanej z rynku partii:
Nazwa produktu: Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g
Numer partii: PLT 107 138 22:09 10 do: PLT 107 138 23:34 10
Data minimalnej trwałości: 30.10.2022
Producent: Frito Lay Poland Sp. z o.o. ul. Zachodnia 1. 05-825 Grodzisk Mazowiecki
Frito Lay Sp. z o.o. Fabryka w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Włókiennicza 12/18
Jak przekazał GIS, producent niezwłocznie podjął decyzję o wycofaniu z rynku przedmiotowego artykułu. Informacja dla klientów została zamieszczona w sklepach, w których sprzedawano chipsy. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu z rynku.
Kto nie powinien spożywać chipsów z błędną etykietą?
Produkty oznaczone numerem partii (w określonym przedziale czasowym) oraz datą minimalnej trwałości wskazanymi w komunikacie nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na białko mleka. Konsumenci, którzy kupili chipsy mają możliwość zwrócenia ich w sklepie, w którym robili zakupy.