Nie masz już pomysłu, co zrobić z dynią? Podpowiadamy: dżem dyniowo-pomarańczowy. Z jego przygotowaniem poradzi sobie choćby początkujący kucharz, a smak wyjątkowych przetworów będzie cieszyć w zimowe dni.
Jaką dynię wykorzystać do dżemu?
Weź dynię taką, jaką akurat masz. Może to być tak naprawdę dowolna dynia, chociaż dla tych, którzy nie przepadają za obieraniem twardej skórki dyniowej, polecamy wykorzystanie dyni Hokkaido, która jest wyjątkowo kremowa i nie trzeba jej obierać.
Czym można doprawić dżem dyniowy?
Podstawowy przepis daje duże pole do eksperymentów smakowych. Możesz doprawić dżem ulubionymi przyprawami korzennymi lub wanilią. Świetnie się tu sprawdzą cynamon, czy imbir. Do dżemu dyniowego możesz także dodać (na etapie rozgotowywania dyni) pokrojone w kostkę jabłka lub gruszki.
Do czego wykorzystać dżem dyniowy?
Dżem dyniowy doskonale smakuje na kanapkach. Można go jeść solo, ale też w towarzystwie kremowych serków, dodawać go do jogurtu czy owsianki. Jest niezastąpionym dodatkiem do słodkich wypieków. Można nim przełożyć piernikowe ciasto, biszkopt albo nadziać nim kruche rogaliki.