SIBO, obok IBS, jest jedną z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Kluczową rolę w leczeniu dolegliwości trawiennych, spowodowanych przez SIBO, odgrywa odpowiednio ułożona dieta. Co jeść, a czego unikać, jeżeli w naszym organizmie występuje rozrost bakteryjny jelita cienkiego? Zapraszamy do lektury!
SIBO – rozrost bakteryjny jelita cienkiego
Nasze jelita zasiedlają różne bakterie, tworząc mikrobiotę (mikroflorę) jelitową organizmu. Bakterie te współpracują ze sobą w celu spełniania różnych funkcji, takich jak trawienie pokarmów, wchłanianie składników odżywczych i regulowanie procesów metabolicznych.
Zadaniem mikroflory jelitowej jest także rozkładanie niestrawionych resztek pokarmowych w procesie fermentacji.
W SIBO dochodzi do rozrostu bakterii produkujących gazy w jelicie cienkim.
SIBO to skrót od angielskiego Small Intestinal Bacterial Overgrowth, co równa się przerostowi bakterii w jelicie cienkim. W efekcie tego przerostu zmienia się skład ilościowy lub/i jakościowy flory bakteryjnej jelit.
W przypadku ilościowego rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego dochodzi do patologicznego zwiększenia ilości bakterii w mikrobiocie.
Z kolei w rozroście jakościowym mamy do czynienia z sytuacją, gdy w składzie flory bakteryjnej jelita cienkiego znajdują się bakterie nietypowe dla tego miejsca (np. drobnoustroje bytujące normalnie w jelicie grubym).
Objawy SIBO powodują zatem nie bakterie chorobotwórcze z zewnątrz, ale bakterie zasiedlające mikroflorę, które patologicznie zwiększyły swoją ilość lub znalazły się w nieodpowiednim miejscu.
Przyczyny nadmiaru bakterii w jelicie cienkim
- zaburzona naturalna aktywność motoryczna jelit w wyniku takich chorób jak: IBS (zespół jelita drażliwego), twardzina układowa, cukrzyca, choroba Parkinsona;
- nieprawidłowości anatomiczne w budowie jelita cienkiego, np. stany pooperacyjne, zrosty;
- zaburzenia wchłaniania związane z mukowiscydozą;
- przyjmowanie niektórych leków, między innymi preparatów zmniejszających wydzielanie kwasu solnego, żółci i enzymów trzustkowych.
Ponadto na występowanie SIBO bardziej narażone są osoby:
- chorujące na przewlekłą chorobę trzustki;
- chorujące na chorobę wątroby;
- osoby z obniżoną odpornością;
- osoby starsze;
- osoby niedożywione.
Objawy SIBO
Osoby chorujące na SIBO zmagają się z nieprzyjemnymi, nawracającymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko.
Wśród głównych objawów SIBO wymieniamy:
- bóle brzucha,
- wzdęcia i gazy,
- zgagę,
- przewlekłe biegunki,
- uczucie pełności,
- zaparcia,
- mdłości i bóle głowy,
- ciągłe zmęczenie,
- wahania nastroju,
- zaburzenia widzenia,
- trądzik,
- bóle stawów,
- spadek masy ciała,
- niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K),
- niedobór witamin z grupy B.
Jak zdiagnozować SIBO?
Jeśli występują u Ciebie wyżej wymienione dolegliwości, należy jak najszybciej udać się do lekarza.
Jedną z metod diagnozowania SIBO są testy oddechowe, a konkretnie wodorowy test oddechowy.
Wodór powstaje w wyniku procesu fermentacji w jelitach. Stężenie pierwiastka w wydychanym powietrzu pozwala określić aktywność bakterii mikroflory jelitowej.
W przypadku SIBO najczęściej wykonuje się następujące testy diagnostyczne:
- wodorowy test oddechowy,
- badania krwi,
- badanie bakteriologiczne treści pobranej z jelita w wyniku endoskopii,
- RTG przewodu pokarmowego (wlew kontrastowy).
Leczenie SIBO
W leczeniu SIBO najważniejsze role odgrywają dwa elementy: farmakologia i odpowiednia dieta.
Przerost bakteryjny leczy się antybiotykami zawierającymi związki aktywne wobec tlenowych i beztlenowych bakterii Gram-ujemnych obecnych w obrębie jelit.
Jednym z takich antybiotyków jest rifaksymina.
Każdą chorobę i poważniejszą infekcję żołądkowo-jelitową należy leczyć pod kontrolą lekarza (internisty lub gastrologa). Specjalista indywidualnie dobierze terapię farmakologiczną do potrzeb pacjenta – ustali jej czas i dawkowanie.
Leki ograniczają nieprzyjemne dolegliwości, oczyszczają jelita i zapobiegają przerostowi bakterii w jelicie.
Diety lecznicze stosowane przy SIBO
Ważnym elementem leczenia SIBO jest także dieta eliminacyjna. W zespole SIBO dieta może przyjmować różne formy.
Do najpopularniejszych sposobów żywienia, rekomendowanych przy rozroście bakteryjnym, należą:
- dieta SCD (Specific Carbohydrate Diet – dieta specyficznych węglowodanów);
- dieta GAPS (Gut And Psychology Syndrome – dieta zespołu psychologiczno-jelitowego);
- dieta LOW FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols – dieta ograniczająca łatwo fermentujące węglowodany).
Założenia diety SCD i GAPS są bardzo podobne i polegają głównie na wykluczeniu z jadłospisu wszystkich węglowodanów złożonych.
Z uwagi na zdrowe zbilansowane menu osobom chorującym na SIBO dietetycy polecają jadłospis zgodny z założeniami diety LOW FODMAP.
Jak leczyć SIBO? Dieta LOW FODMAP
Dieta low fodmap (inna nazwa: dieta fodmap) ogranicza produkty zawierające łatwo fermentujące węglowodany.
Nazwa diety pochodzi od pierwszych liter angielskich słów:
- F – fermentable – fermentacja,
- O – oligosaccharides – oligosacharydy, czyli wielocukry,
- D – disaccharides – disacharydy – dwucukry,
- M – monosaccharides – monosacharydy – cukry proste,
- A – and – i,
- P – polyols – poliole, czyli alkohole cukrowe.
Dieta w SIBO powinna ograniczać w jadłospisie duże ilości produktów zawierających:
- fruktozę – znajdującą się głównie w owocach,
- laktozę – składnik mleka krowiego i produktów mlecznych na jego bazie,
- fruktany – znajdujące się między innymi w czosnku i cebuli,
- galaktany – których źródłem są niektóre zboża, a także nasiona roślin strączkowych i produkty na ich bazie,
- poliole – które można znaleźć w popularnych substancjach słodzących, takich jak ksylitol.
Podstawowe założenia diety fodmap
- Dieta fodmap powinna być oparta na produktach spożywczych, w których występują niewielkie ilości łatwo fermentujących węglowodanów. Produkty średnio fermentujące można spożywać w niewielkich ilościach.
- Z jadłospisu należy wykluczyć (lub ograniczyć do minimum) produkty spożywcze o wysokiej zawartości fodmap, takie jak warzywa strączkowe i cebulowe, mleko krowie i nabiał, produkty pszenne, niektóre owoce i substancje słodzące.
- Optymalna dieta powinna być zbilansowana indywidualnie – zarówno pod względem kaloryczności, jak i niezbędnych składników odżywczych. Tolerancja pokarmów jest w SIBO bardzo indywidualna, należy obserwować reakcje swojego organizmu, a ewentualne wątpliwości konsultować z lekarzem i/lub dietetykiem.
- Należy czasowo ograniczyć przyjmowanie inuliny (błonnika). Błonnik powoduje wzmożoną aktywność jelit, co przy SIBO może nasilać dolegliwości.
- Przy diecie fodmap należy przestrzegać diety bez laktozy. Warto również wprowadzać produkty bezglutenowe po wcześniejszej weryfikacji ich składu.
- Większość spożywanych produktów powinna być poddana odpowiedniej obróbce termicznej. Należy unikać smażenia. Dopuszczalne są: gotowanie (w wodzie i na parze), duszenie i pieczenie (bez dodatku tłuszczu).
- Posiłki najlepiej jeść o regularnych porach.
- Należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody (minimum 2 litry dziennie wody średniozmineralizowanej).
Dieta w SIBO – co można jeść i pić?
- niektóre warzywa: marchew, pomidor, ogórek, seler, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior;
- niektóre owoce: kiwi, mandarynki, banany, winogrona, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, ananasy, ograniczone ilości owoców jagodowych;
- mleko i produkty mleczne bez laktozy, takie jak: mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna, ser brie, ser camembert;
- mięso, ryby, drób, jajka, tofu;
- produkty zbożowe bezglutenowe: pieczywo bezglutenowe, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, proso, komosa ryżowa, kasza gryczana, płatki kukurydziane;
- orzechy i nasiona: orzechy włoskie, orzeszki ziemne, migdały, nasiona sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika;
- inne produkty spożywcze: syrop klonowy, cukier kryształ, stewia, ciemna czekolada, świeże mieszanki ziół (bez glutaminianu sodu);
- świeże soki owocowo-warzywne;
- woda średniozmineralizowana.
Dieta przy SIBO – produkty przeciwwskazane:
- warzywa skrobiowe, w tym: cebula, szparagi, brokuły, karczochy, pory, buraki ćwikłowe, grzyby, kapusta, koper włoski, czosnek;
- rośliny strączkowe i ich nasiona: ciecierzyca, soczewica, fasola, soja, a także produkty na ich bazie (mleko sojowe itp.);
- niektóre owoce: jabłko, mango, gruszka, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce z puszki, owoce suszone, arbuz;
- słodycze, wyroby cukiernicze, słodzone przetwory owocowe;
- mleko i przetwory mleczne na bazie mleka krowiego: twaróg, delikatne sery, kwaśna śmietana, jogurty, maślanka, bita śmietana, lody;
- produkty zbożowe na bazie pszenicy, jęczmienia, żyta, w tym: płatki śniadaniowe pszenne, pieczywo pszenne, mąka pszenna;
- żywość wysoko przetworzona, fast-food,
- orzechy i nasiona, takie jak: orzechy nerkowca, pistacje;
- inne produkty spożywcze: słodziki (ksylitol, mannitol, maltitol), syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, miód, gotowe mieszanki przypraw;
- słodzone napoje gazowane, mocna kawa i herbata.
Dieta low fodmap polecana jest również przy:
- zespole jelita drażliwego,
- chorobie Leśniowskiego-Crohna,
- wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
Odpowiednio zbilansowana dieta fodmap jest nie tylko zdrowa, ale również smaczna i pożywna. jeżeli nie wiesz, jak ułożyć jadłospis diety przy SIBO, skorzystaj z konsultacji dietetycznej.
Dietetyk pomoże również dobrać suplementację, która może być konieczna ze względu na ryzyko niedoborów witaminy B12 i witamin A, D, E i K.
Dieta fodmap w ofercie Maczfit
Dieta na zdrowe jelita dostępna jest również w ofercie Maczfit i to pod dwoma postaciami.
Z naszej gotowej diecie CARE wykluczyliśmy rośliny strączkowe, warzywa cebulowe, owoce suszone, ostre przyprawy, grzyby i produkty wędzone. Postawiliśmy na lekki jadłospis, który doskonale sprawdzi się u osób z problemami trawiennymi.
W nowej gotowej diecie FODMAP znacznie ograniczyliśmy produkty zawierające laktozę, fruktozę, sorbitol i inne alkohole cukrowe. Nasza propozycja oparta jest na zaleceniach australijskich naukowców z Uniwersytetu Monash dotyczących trzeciego, ostatniego etapu diety low fodmap. Catering dietetyczny FODMAP od Maczfit polecamy zarówno pacjentom chorującym na zespół jelita drażliwego IBS, jak i zespół rozrostu bakteryjnego SIBO.