"Dieta przeciwzapalna pomaga w chorobach sercowo-naczyniowych i metabolicznych, zmniejsza ryzyko demencji o 31%"

grazynarebeca3.blogspot.com 1 tydzień temu

Przestrzeganie diety przeciwzapalnej może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji o 31 procent. Niedawne badanie opublikowane w JAMA Open Network wykazało, iż przeciwzapalne wybory żywieniowe mogą wpływać na zdrowie mózgu w starszym wieku, szczególnie u osób z istniejącymi chorobami kardiometabolicznymi.

Pokarmy przeciwzapalne pomagają w stanach sercowo-naczyniowych i metabolicznych, zmniejszając ryzyko demencji

W obecnym badaniu przebadano ponad 80 000 dorosłych w wieku 60 lat i starszych, wykorzystując dane z UK Biobank. Uczestnicy byli monitorowani przez okres do 15 lat, z medianą okresu obserwacji wynoszącą 12,4 roku. Badania koncentrowały się w szczególności na osobach z chorobami kardiometabolicznymi (CMD), takimi jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i udar mózgu, o których wiadomo, iż zwiększają ryzyko demencji.

Osoby z CMD, które stosowały dietę przeciwzapalną, doświadczyły znacznego 31-procentowego zmniejszenia ryzyka demencji. Sugeruje to, iż modyfikacje diety mogą odgrywać kluczową rolę w zarządzaniu ryzykiem demencji, zwłaszcza w przypadku osób, które są już podatne na inne schorzenia.

Demencja, charakteryzująca się spadkiem pamięci i funkcji poznawczych, jest często związana z uszkodzeniem komórek mózgowych. Choroba Alzheimera jest najczęstszą postacią demencji. Wcześniejsze badania wykazały związek między dietą a ryzykiem demencji, przy czym niektóre wzorce żywieniowe potencjalnie spowalniają postęp choroby Alzheimera. Wiadomo, iż choroby kardiometaboliczne zwiększają ryzyko demencji.

Stan zapalny może stłumić przepływ krwi do mózgu, odcinając tlen i ważne składniki odżywcze, a tym samym głodzić mózg. Abigail Dove, główna autorka badania, zwróciła uwagę, iż CMD, takie jak cukrzyca typu 2 i choroby serca, są wskaźnikami stanu zapalnego, a oba stany zapalne indywidualnie zwiększają ryzyko demencji od 1,5 do 2 razy. Ryzyko to jest spotęgowane, gdy osoby mają wiele CMD.

Badanie sugeruje, iż diety przeciwzapalne znacznie zmniejszają ryzyko poprzez zmniejszenie ogólnoustrojowego stanu zapalnego w układzie sercowo-naczyniowym, co jest powszechne u osób z CMD. Dove wyjaśnia, iż stan zapalny może przyspieszyć uszkodzenie komórek mózgowych, prowadząc do pogorszenia funkcji poznawczych. Na przykład CMD, takie jak cukrzyca i choroby serca, mogą zakłócać przepływ krwi do mózgu i uszkadzać komórki mózgowe, przyczyniając się do rozwoju demencji. Dove powiedział, iż cukrzyca typu 2 wyczerpuje normalne funkcje mózgu. "Kiedy nadmiar cukru z krwi dostanie się do mózgu, może rozbić powłokę ochronną otaczającą komórki mózgowe, czyniąc je mniej wydajnymi i bardziej podatnymi na uszkodzenia" – powiedział Dove – "Udar występuje, gdy dopływ krwi do części mózgu zostaje odcięty, zasadniczo dusząc komórki mózgowe i pozostawiając poważnie uszkodzoną tkankę".

Żywność przeciwzapalna powinna stanowić podstawę rządowych wytycznych dietetycznych

Osobom zainteresowanym przyjęciem diety przeciwzapalnej Dove i inni eksperci zalecają włączenie produktów takich jak jagody, orzechy, tłuste ryby, awokado, zielona herbata, oliwa z oliwek, warzywa, kurkuma i grzyby. I odwrotnie, zmniejszenie spożycia cukru, rafinowanych węglowodanów, smażonych potraw i alkoholu może również pomóc w radzeniu sobie ze stanem zapalnym.

W badaniu naukowcy ocenili diety uczestników dzięki szczegółowego kwestionariusza, analizując 206 produktów spożywczych i 32 napoje. Zamiast skupiać się wyłącznie na konkretnych produktach spożywczych, w badaniu oceniono zapalny wpływ składników odżywczych i wykorzystano te dane do obliczenia ogólnego wyniku stanu zapalnego dla każdej diety.

Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy w oparciu o wpływ ich diety na stan zapalny: przeciwzapalny, prozapalny i neutralny. Skany MRI wykorzystano do pomiaru objętości mózgu, ujawniając, iż niższy ogólnoustrojowy stan zapalny wiązał się ze zdrowszymi markerami mózgu i zmniejszonym ryzykiem demencji. Dieta zapalna wiązała się z neurodegeneracją, utratą objętości w obszarze hipokampa mózgu, który jest odpowiedzialny za przetwarzanie pamięci.

Pokarmy przeciwzapalne, takie jak ryby, orzechy, warzywa korzeniowe, jagody, zioła i grzyby, poprawiały choroby kardiometaboliczne; Natomiast słodkie potrawy, smażone potrawy i rafinowane węglowodany pogorszyły te warunki zdrowotne. Badania takie jak te mogą pomóc utorować drogę dla nowych wytycznych żywieniowych. Piramida żywieniowa USDA desperacko potrzebuje gruntownej przebudowy. Zamiast zawierać 12 porcji chleba, płatków zbożowych i makaronu, powinien zawierać takie rzeczy jak spirulina, korzeń buraka, kurkuma, jagody głogu, granat, jagody, soplówka jeżowata, cynamon i wiele innych pokarmów bogatych w składniki odżywcze. Pokarmy przeciwzapalne powinny stanowić podstawę każdej diety, dla długowieczności i zdrowego funkcjonowania układu krążenia i mózgu w starszym wieku.

Źródła obejmują:

TheEpochTimes.com

JAMANetwork.com

Frontiersin.org

Naturalpedia.com

NaturalNews.com


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Idź do oryginalnego materiału