Te produkty mają więcej witaminy C niż cytryna. Dietetyk radzi, po co dokładnie sięgać

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Witamina C i cytryna Źródło: Pixabay


Myśląc o tym, jak w naturalny sposób dostarczyć organizmowi witaminy C, do głowy od razu przychodzi nam cytryna. Okazuje się jednak, iż inne owoce i warzywa zawierają jej znacznie więcej.


Objawami niedoboru witaminy C może być między innymi podatność na infekcje, zła krzepliwość krwi czy osłabienie. Wcale nie trzeba sięgać po tę witaminę pod postacią tabletek – wystarczy, iż wprowadzicie do swojej diety odpowiednie produkty. Specjalista wymienia, które z nich mają wysoką zawartość witaminy C. Wbrew pozorom, wcale nie jest to osławiona cytryna.


Produkty, które zawierają dużo witaminy C


Dietetyk kliniczny, Dominika Hatala opublikowała na swoim Instagramie „Dietetyk Powszechny” nagranie, w którym poleca trzy produkty, które charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C. Ekspertka wskazała, iż warto sięgać po kiwi – ten owoc ma około 93 mg witaminy C na 100 gramów. Kiwi wspiera układ odpornościowy, a dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawia trawienie. jeżeli chcemy zadbać o poziom witaminy C w naszym organizmie, warto jeść również czarne porzeczki – zawierają one około 181 mg witaminy C na 100 gramów, ale też, jak mówi ekspertka, spore ilości antocyjanów, które mają silne adekwatności przeciwutleniające. Na pierwszym miejscu w rankingu produktów bogatych w witaminę C plasuje się czerwona papryka. Ma ona około 190 mg witaminy C na 100 gramów.


Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy zjeść tylko połowę surowej papryki – wyjaśnia dietetyczka. Warzywa i owoce bogate w witaminę C


Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, a w konsekwencji – utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Bierze ona udział w podnoszeniu odporności na choroby bakteryjne i wirusowe, ponieważ ma adekwatności bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Poza podwyższeniem odporności, witamina C chroni też przed chorobami serca i miażdżycą.


Warzywa, które również są bogate w witaminę C to między innymi:


natka pietruszki (178 mg/100g),


surowe brokuły (83 mg/ 100g),


kalarepa (65 mg/100g),


brukselka (61 mg/100g),


kapusta włoska (60 mg/100g).


Z kolei owoce, po które warto sięgać to także grejpfruty (40 mg/ 100g), popularna cytryna (50 mg/100g) czy owoce głogu (160-180 mg/100g) i dzikiej róży (250-800 mg/100g). Trzeba jednak pamiętać, iż witaminę C najlepiej jest dostarczać w formie surowej (a nie na przykład dodawać owoce czy warzywa do gotujących się potraw).
Idź do oryginalnego materiału