Detoks jelit pomoże odzyskać energię i płaski brzuch. Pamiętaj o kilku zasadach

zdrowie.interia.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Dieta oczyszczająca jelita to sposób żywienia mający na celu eliminację toksyn i niestrawionych resztek pokarmowych z jelit. Jest szczególnie polecana osobom z problemami trawiennymi, takimi jak zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha po posiłkach czy uczucie pełności jelit. Dla wielu osób taka dieta staje się również początkiem długotrwałej zmiany nawyków żywieniowych. Na czym polega dieta oczyszczająca jelita, po jakie produkty warto sięgać, i o czym należy pamiętać? Odpowiadamy.


Dieta oczyszczająca jelita - co to takiego


Dieta oczyszczająca jelita to sposób odżywiania, mający na celu eliminację toksyn, zbędnych produktów metabolicznych i innych szkodliwych substancji z przewodu pokarmowego. Jej głównym zadaniem jest pobudzenie perystaltyki jelit i uregulowanie rytmu wypróżnień, co pozwala na usunięcie złogów oraz zalegających resztek pokarmowych.


Dieta oczyszczająca jelita - dla kogo


Dieta oczyszczająca organizm jest przede wszystkim zalecana osobom z problemami trawiennymi, takimi jak zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha po posiłkach czy uczucie przepełnienia jelit. Ale dieta oczyszczająca jelita może okazać się również korzystna dla osób chcących poprawić ogólne samopoczucie i funkcjonowanie układu pokarmowego.Reklama


Dieta oczyszczająca jelita - na czym polega


Dieta oczyszczająca jelita bazuje głównie na produktach bogatych w błonnik, dlatego powinna zawierać warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste. Ważne jest także, aby pamiętać, o odpowiednim nawodnieniu organizmu i regularnej aktywności fizycznej. Oczyszczanie jelit obejmuje również ograniczenie spożywania takich produktów, jak słone i słodkie przekąski, przetworzoną żywność, tłusty nabiał oraz ciężkostrawne mięso.


Dieta oczyszczająca jelita - dlaczego błonnik jest taki ważny


Błonnik jest nam niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania jelit, ponieważ stymuluje ich motorykę, co skutecznie zapobiega zaparciom.
Jak zwiększyć błonnik pokarmowy w diecie? Wystarczy wybierać produkty, które mają go sporo, takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona i pestki. Co ważne, przy zwiększeniu błonnika, równie istotne jest zwiększenie spożycia płynów, szczególnie wody. Ważne jest stopniowe zwiększanie spożycia błonnika, aby uniknąć nagłych zmian, które mogą prowadzić do wzdęć i innych dolegliwości.
Zgodnie z zaleceniami WHO/FAO spożycie 25 gramów błonnika na dobę pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W diecie bogatoresztkowej stosowanej w zaparciach produkty z dużą ilością błonnika pokarmowego należy stopniowo zwiększać do 35-40 g/dobę. W przypadku dużej ilości błonnika początkowo mogą wystąpić wzdęcia i lekkie bóle brzucha.


Źródła błonnika:
Główne źródła błonnika w diecie to naturalne włókno znajdujące się w produktach roślinnych i pochodzących z roślin, takich jak produkty zbożowe, warzywa i owoce. Spośród produktów zbożowych, najlepszym źródłem błonnika są pieczywo żytnie razowe, pieczywo mieszane z dodatkiem ziaren oraz różne rodzaje płatków. Warzywa oraz owoce (także suszone) i orzechy również zawierają znaczące ilości błonnika.


Najważniejsze zasady diety oczyszczającej jelita/bogatoresztkowej


Regularność. Spożywaj posiłki regularnie, co 3-4 godziny, a ostatni najpóźniej 2-3 godziny przed snem. Śniadanie możesz poprzedzić szklanką ciepłej wody, co pobudzi perystaltykę jelit.Warzywa i owoce. Aby poprawić funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zaleca się spożywanie co najmniej 1000 g (1 kg) warzyw i owoców dziennie. Warzywa powinny być obecne w większości posiłków w ciągu dnia, a szczególnie zaleca się korzystanie z kiszonych warzyw, takich jak kapusta i ogórki, które korzystnie wpływają na mikrobiotę jelitową. Owoce powinny być spożywane w mniejszych ilościach ze względu na ich zawartość cukrów prostych, jednak są one cennym źródłem błonnika pokarmowego i polifenoli.Pełnoziarniste produkty. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe, tj. pieczywo razowe, graham, kasze gruboziarniste, naturalne płatki zbożowe, makarony razowe, ryż brązowy.Woda. Dla wyzwolenia funkcji błonnika pokarmowego niezbędna jest woda. Zwiększeniu spożycia błonnika musi więc towarzyszyć odpowiednie spożycie płynów. Zaleca się picie co najmniej 2,5 litra płynów dziennie. Przede wszystkim należy stawiać na wodę, jednak jako źródło płynów mogą także służyć napary z herbaty, ziół, zupy, kompoty oraz fermentowane produkty mleczne. jeżeli nie dostarczymy odpowiedniej ilości wody, może to prowadzić do wielu problemów, w tym... zaparć, ponieważ stolec może stać się zbyt twardy i gęsty.Fermentowane produkty mleczne, tj. jogurty, kefiry, zsiadłe mleko - korzystnie wpływają na mikrobiotę jelitową, a w efekcie wspomagają perystaltykę jelit.Regularna aktywność fizyczna - aktywność fizyczna wspomaga perystaltykę jelit. Zaleca się aktywność przez co najmniej 30 minut każdego dnia, dopasowaną do swoich możliwości. Warto pamiętać, iż choćby proste czynności, takie jak spacerowanie, korzystanie ze schodów, wykonywanie aktywności domowych czy bawienie się z dziećmi, przynoszą wiele korzyści zdrowotnych.


Dieta oczyszczająca jelita - wskazane produkty


Na diecie oczyszczającej jelita warto spożywać różnorodne produkty, które wspomagają perystaltykę jelit, dostarczają błonnika i pomagają usuwać toksyny.
Oto lista zalecanych produktów:
Warzywa:
Liściaste warzywa zielone: szpinak, jarmuż, rukola, sałata. Kapustne: brokuły, kalafior, kapusta, brukselka. Korzeniowe: marchew, buraki, rzodkiewki. Inne: cukinia, ogórek, papryka.
Owoce:
Owoce jagodowe: truskawki, jagody, borówki, maliny, jeżyny. Pomarańcze, grejpfruty, kiwi. Jabłka i gruszki: szczególnie ze skórką. Awokado: bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik.
Pełnoziarniste produkty zbożowe:
Owies, brązowy ryż, quinoa, jęczmień.
Nasiona i orzechy:
Chia, len, migdały, orzechy włoskie.
Fermentowane produkty mleczne:
Jogurt naturalny, kefir.
Herbaty ziołowe:
Zielona herbata, herbata miętowa, napar z pokrzywy (działa moczopędnie).


Dieta oczyszczająca jelita/dieta bogatoresztkowa: przykładowy jadłospis


Śniadanie: owsianka z jabłkiem i suszoną śliwką i dodatkiem siemienia lnianego
II śniadanie: koktajl ze szpinaku, jabłka, marchewki, nasion chia i kefiru
Obiad: komosa ryżowa z indykiem i warzywami
Podwieczorek: jogurt naturalny z owocami jagodowymi
Kolacja: zupa krem z zielonych warzyw i pełnoziarnistymi grzankami
Źródło:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11107543/Helena Ciborowska, Artur Ciborowski: Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowiekahttps://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2023/12/zalecenia_dietetycy_zaparcia-2.pdf
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału