Delikatny i puszysty sernik bez spodu. Wypróbuj nasz przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sernik bez spodu Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael


Ten sernik dosłownie rozpływa się w ustach. I choć wymaga odrobinę zachodu (ucieranie żółtek i ubijanie białek) to zdecydowanie warto! Sernik w tej wersji nie zawiera glutenu.


To idealny deser dla całej rodziny, sprawdzi się też jako świąteczne ciasto. Jest łatwy do zrobienia, chociaż trzeba trzymać się przepisu i dokładnie ubić białka i utrzeć masę z żółtkami.


Jak dobrze utrzeć żółtka?


Jeśli masz mikser, do utarcia masy z masła, cukru i żółtek, możesz się śmiało nim posłużyć. jeżeli nie masz robota – idealnie się nadaje do tego tradycyjna makutra (tak radziły sobie nasze babcie). Masa powinna być jasna (niemal biała) i puszysta, a cukier rozpuszczony (w masie nie powinno być widać kryształków cukru).


Jak zrobić puszysty sernik bez spodu?


Ważne, aby białka jajek ubić na sztywno. Aby było to łatwiejsze, powinny być w temperaturze pokojowej. Potem należy delikatnie wmieszać je przy pomocy szpatułki do masy serowej. Sernik w czasie pieczenia dosyć mocno wyrasta (potem może nieco opaść), dlatego wybierz taką formę, aby surowe ciasto nie wypełniało jej po same brzegi.


W naszym przepisie sernik ma cytrusowy aromat dzięki skórce otartej z cytryny i pomarańczy, ale możesz dodać mu nadać inny smak, wykorzystując esencje lub olejki do ciast. Do sernika z tego przepisu można także dodać rodzynki albo kandyzowaną skórkę z pomarańczy. W innej wersji można także dodać garść maku. jeżeli chcesz zrobić sernik o czekoladowym smaku, dodaj łyżkę gorzkiego kakao i wykorzystaj budyń czekoladowy). Można też zrobić sernik dwukolorowy dodając kakao jedynie do części ciasta.


Jeśli sernik mocno wyrasta, może się zdarzyć, iż nieco popęka, nie ma to jednak żadnego wpływu na smak. Gotowy sernik możesz posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Sernik powinien być dobrze ostudzony przed krojeniem.
Idź do oryginalnego materiału