Czy ryba z puszki jest zdrowa? Rozwiejmy mit raz na zawsze

natemat.pl 6 godzin temu
Sięgając po rybę w puszce często zastanawiałam się, czy to pełnowartościowy posiłek. Ryby w końcu są zdrowe, pomidory i oleje też, ale czy w połączeniu z pasteryzowaniem i przechowywaniem w puszce ryba nie traci swoich adekwatności? Wyjaśnijmy to raz na zawsze.


Czy ryba w puszce jest zdrowa? To zaskakujące


Wielu z nas sięga po ryby w puszce z powodu wygody i dostępności. Jednak, jak każdy produkt spożywczy, mają one swoje wady i zalety. Warto przyjrzeć się im z różnych perspektyw, aby ocenić, czy mają więcej wspólnego ze zdrowym wyborem, czy z wygodnym, ale niekoniecznie zdrowym gotowcem.

Zalety ryb w puszce – ZA


Źródło cennych składników odżywczych. Ryby, choćby te w puszce, są bogatym źródłem wysokiej jakości białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin (A, D, B12) oraz minerałów, takich jak jod, wapń i żelazo. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają zdrowie serca, redukują stany zapalne i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina D wspomaga zdrowie kości, a witamina B12 jest ważna dla układu nerwowego. Poza tym puszki gwarantują, iż ryby są wolne od bakterii i innych patogenów, które mogłyby pojawić się w świeżych produktach. Dzięki procesowi pasteryzacji ryby zachowują swoje adekwatności odżywcze na dłużej.


Wady ryb w puszce – PRZECIW


Największą wadą ryb w puszce jest wysoka zawartość soli. Nadmiar soli w diecie może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi i innych problemów zdrowotnych. Osoby z nadciśnieniem lub dbające o zdrowie powinny unikać nadmiernego spożycia ryb w puszce, lub wybierać wersje o obniżonej zawartości soli.

Choć ryby w puszce są konserwowane głównie przez proces pasteryzacji, niektóre produkty mogą zawierać dodatkowe konserwanty, substancje chemiczne lub sztuczne barwniki, które mogą być niekorzystne dla zdrowia.

Niektóre ryby, zwłaszcza większe gatunki, takie jak tuńczyk, mogą zawierać wysokie poziomy rtęci, która jest toksyczna, zwłaszcza dla układu nerwowego. Warto wybierać ryby o niskiej zawartości rtęci, takie jak sardynki czy makrela, aby zmniejszyć ryzyko jej spożycia.

Choć ryby w puszce zachowują wiele cennych składników, proces puszkowania może wpłynąć na część witamin (np. witamina C) oraz zmienić konsystencję, co może wpływać na smak. Świeże ryby mają również przewagę pod względem jakości białka, które może zostać częściowo utracone podczas procesu obróbki termicznej.

Idź do oryginalnego materiału