Badania mające wykazać czy można uzależnić się od cukru i dlaczego jedni ludzie potrzebują go więcej niż inni, prowadzone są równolegle w wielu ośrodkach badawczych. Wiele z nich wskazuje, iż cukier jest substancją uzależniająca, która zmienia mózg. Działa na niego podobnie jak opioidy, do których należą kokaina, heroina i morfina.
Skąd bierze się ochota na słodycze?
Naukowcy tłumaczą, iż ochota na spożycie cukru jest częściowo zdeterminowana przez nasze preferencje smakowe i apetyt na niektóre produkty i napoje, a także przez naszą genetykę. Są zależne od typu transportera glukozy.
„Ci, którzy posiadają wariant transportera glukozy typu 2 (GLUT2), wydają się mieć większą preferencję dla słodkich pokarmów i wyższego spożycia cukru – wskazuje Karolin Saweres, ekspertka portalu Eat This, Not That!
Źle zbilansowana dieta
Nadmierna ochota na słodycze może być też spowodowana źle zbilansowaną dietą. jeżeli dostarczamy sobie zbyt mało pożywienia w ciągu dnia, organizm może „domagać się” cukru. W ten sposób sygnalizuje, iż ciało potrzebuje energii.
„Zastanawiasz się, dlaczego kiedyś uwielbiałeś zupy i sałatki, a teraz nie masz na nie ochoty? Przyczyną może być to, iż twój organizm domaga się cukru, bo prawdopodobnie jest od niego uzależniony” – tłumaczy ekspertka.
Stres, niewyspanie
U niektórych osób ochota na cukier pojawia się, kiedy są zestresowane lub niewyspane. Zauważono, iż apetyt na słodycze jest wtedy trudniejszy do opanowania. Staraj się więc nie doprowadzać do takich sytuacji – radzą eksperci.
Jak ograniczyć ochotę na cukier?
Dietetycy wskazują, iż można ograniczyć apetyt na cukier, trzeba tylko zacząć racjonalnie się odżywiać. Należy włączyć do diety produkty bogate w białko, produkty pełnoziarniste oraz błonnik. Taka dieta pozwala utrzymać stały poziom cukru we krwi i ograniczać apetyt na cukier. Ważne jest, żeby nie kupować słodyczy i nie trzymać ich w domu.