Fermentacja to najdawniejszy sposób konserwacji, dzięki którego powstają m.in. popularne ogórki kiszone. Te, a dokładniej mówiąc, sok, który powstaje podczas ich kiszenia, zawiera liczne składniki korzystne dla naszego zdrowia i urody. Woda z ogórków kiszonych to źródło kwasu ogórkowego, mającego pozytywny wpływ na nasz organizm. Ale skąd bierze się taka moc soku ogórkowego?
Kiszenie ogórków to inaczej mówiąc, fermentacja mlekowa. Świeże ogórki są warzywami o krótkim okresie trwałości ze względu na dużą zawartość wody, dlatego poddaje się je procesowi kiszenia. To przy pomocy bakterii fermentacji mlekowej (Lactobacillus) dochodzi do przekształcenia węglowodanów w kwas mlekowy, co zmienia skład chemiczny ogórków. Kiszonki te są bogate w kwas mlekowy, witaminy B (B1, B2, B3, B6), sód, natomiast zawierają mniej witaminy C i potasu. Są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.
Woda z ogórków kiszonych, zwana również marynatą lub sokiem ogórkowym, jest zasobna w wiele cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w niej witaminy takie jak grupa B, A, C, E oraz minerały – wapń, sód, magnez, fosfor, potas i cynk. Sok ten zawiera również bakterie probiotyczne Lactobacillus. Dzięki temu skomponowanemu składowi, woda z kiszenia ogórków o kwaśnym smaku jest zdrowym napojem zalecanym do codziennej diety.
Ale jakie adekwatności ma sok z kiszonych ogórków? Już starożytni zauważyli wpływ kwasu ogórkowego na organizm człowieka. Arystoteles sugerował go jako naturalny środek poprawiający potencję, Juliusz Cezar polecał go dla lepszej sprawności umysłowej, a choćby Kleopatra korzystała z niego dla poprawy urody. Fermentowany sok z ogórków zawiera korzystne dla naszego organizmu kultury bakterii, które wpływają pozytywnie na florę bakteryjną jelit. Zalecane jest jego spożywanie codziennie, około 200ml w ciągu dnia.
Nie tylko jako środek na kaca jest znana woda po ogórkach. To napój pełen składników odżywczych, które nawadniają i przywracają równowagę elektrolitową w naszym organizmie. W Polsce często jest on stosowany po imprezach alkoholowych, aby dostarczyć organizmowi minerałów zapobiegających odwodnieniu. Bakterie probiotyczne pomagają również w gospodarce kwasowo-zasadowej organizmu. Sok ogórkowy to naturalny lek na zgagę, skurcze oraz zakwasy po intensywnym treningu. Jego regularne spożywanie wzmacnia odporność, pomaga przywrócić prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii, a kwas mlekowy obecny w nim pozwala pozbyć się pasożytów i grzybów z naszego organizmu.
Regularne konsumowanie soku z ogórków ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, ale także na urodę. Zawarte w nim witaminy i minerały poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Stosowanie tego napoju przez kilka dni, przynajmniej pół szklanki dziennie, pozwoli cieszyć się zdrowszym wyglądem. Witamina C zawarta w wodzie z ogórków kiszonych to doskonały środek zwalczający wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu.