Tym razem proponujemy świąteczne danie obiadowe. Proste i bardzo przyjemne.
Gwiazdą jest tu biała kiełbasa, którą w okresie przedświątecznym dostaniesz u nas na wielu stoiskach: ekologiczną ma w ofercie Rolmięs i Wasąg, Tradycja Smaku ma kiełbasę tradycyjnie wytwarzaną, a Dziki Kaczor białą kiełbasę z różnymi dodatkami smakowymi jak chociażby lubczyk czy kolendra.
Aby dopełnić dzieła będziesz potrzebować też sporo cebuli, która przez 40 minut na małym ogniu będzie zamieniać się w słodki kleisty dodatek, idealny do białej kiełbasy. My polecamy też do tego skoncentrowany sos demi glass z Żarcia Mamuśki. Muszą też być ziemniaczki! Kremowe, idealnie ubite na puree – w ten sposób ziszcza się marzenie o idealnym świątecznym obiedzie!
Składniki:
- 4 kiełbasy białe surowe Tradycja Smaku
- 1 kg cebuli EKO
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 słoik sosu demi glass
- 1 kg ziemniaków wysokoskrobiowych
- masło EKO
- 100 ml gorącego mleka EKO
- szczypiorek EKO
- sól
Krok po kroku:
- Zacznij od cebuli, pokrój ją w piórka i wrzuć na patelnię z olejem. Smaż powoli na najmniejszym ogniu przez ok 40 min.
- Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
- Podsmaż kiełbasę z obu stron na oleju lub odrobinie smalcu.
- Podduszoną cebulę wyłóż na naczynie do zapiekania, połóż na niej kiełbasę. Zapiekaj przez 20 min. w temperaturze 180 stopni.
- Ziemniaki ugnieć na kremowe puree z dodatkiem masła i gorącego mleka.
- W małym rondelku podgrzej demi glass.
- Wyłóż na talerze puree, następnie sos, cebulę i jako zwieńczenie kawał rumianej kiełbasy. Z wierzchu posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.