Biała kiełbasa pieczona

biobazar.org.pl 3 dni temu

Tym razem proponujemy świąteczne danie obiadowe. Proste i bardzo przyjemne.

Gwiazdą jest tu biała kiełbasa, którą w okresie przedświątecznym dostaniesz u nas na wielu stoiskach: ekologiczną ma w ofercie Rolmięs i Wasąg, Tradycja Smaku ma kiełbasę tradycyjnie wytwarzaną, a Dziki Kaczor białą kiełbasę z różnymi dodatkami smakowymi jak chociażby lubczyk czy kolendra.

Aby dopełnić dzieła będziesz potrzebować też sporo cebuli, która przez 40 minut na małym ogniu będzie zamieniać się w słodki kleisty dodatek, idealny do białej kiełbasy. My polecamy też do tego skoncentrowany sos demi glass z Żarcia Mamuśki. Muszą też być ziemniaczki! Kremowe, idealnie ubite na puree – w ten sposób ziszcza się marzenie o idealnym świątecznym obiedzie!

Składniki:

  • 4 kiełbasy białe surowe Tradycja Smaku
  • 1 kg cebuli EKO
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 słoik sosu demi glass
  • 1 kg ziemniaków wysokoskrobiowych
  • masło EKO
  • 100 ml gorącego mleka EKO
  • szczypiorek EKO
  • sól

Krok po kroku:

  1. Zacznij od cebuli, pokrój ją w piórka i wrzuć na patelnię z olejem. Smaż powoli na najmniejszym ogniu przez ok 40 min.
  2. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  3. Podsmaż kiełbasę z obu stron na oleju lub odrobinie smalcu.
  4. Podduszoną cebulę wyłóż na naczynie do zapiekania, połóż na niej kiełbasę. Zapiekaj przez 20 min. w temperaturze 180 stopni.
  5. Ziemniaki ugnieć na kremowe puree z dodatkiem masła i gorącego mleka.
  6. W małym rondelku podgrzej demi glass.
  7. Wyłóż na talerze puree, następnie sos, cebulę i jako zwieńczenie kawał rumianej kiełbasy. Z wierzchu posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Idź do oryginalnego materiału