Banany, czekolada, orzechy i co jeszcze? Oto jedzenie, które poprawia humor i samopoczucie

zdrowie.interia.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Chandra, brak energii i rozdrażnienie? Warto przyjrzeć się bliżej swojej diecie, ponieważ to, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na ogólne samopoczucie. Co może poprawić nasz nastrój? Warto sięgać po żywność zawierającą tryptofan, niezbędny do produkcji serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Pomogą również produkty bogate w magnez, kwasy omega-3 oraz witaminy. Znajdzie się także miejsce na czekoladę.


Jak prawidłowo się odżywiać?


adekwatne funkcjonowanie organizmu wymaga zdrowej i zbilansowanej diety, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Metoda Talerza Zdrowego Żywienia to jeden z najprostszych sposobów na samodzielne komponowanie prawidłowo zbilansowanej diety. Główne zasady tej metody skupiają się na zwiększeniu spożycia warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz różnorodnych źródeł białka, a wszystko w odpowiednich proporcjach.
Zaleca się, aby połowa talerza była zarezerwowana dla warzyw, co pomaga w zwiększeniu spożycia błonnika, witamin i minerałów. Kolejna część talerza (1/4 talerza) powinna być przeznaczona na pełnoziarniste produkty zbożowe, które dostarczają cennych składników odżywczych i energii w postaci węglowodanów złożonych. Na ostatniej części talerza (1/4) powinny znaleźć się różnorodne źródła białka, takie jak mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe czy orzechy.Reklama


Należy pamiętać, aby dostosować ilość spożywanego pokarmu (kalorii) do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.


Tryptofan, czyli które produkty poprawiają nastrój


Zdrowe nawyki są najważniejsze dla utrzymania dobrego zdrowia, a tym samym i dobrego samopoczucia. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na produkty zawierające tryptofan - aminokwas, który jest niezbędny do produkcji serotoniny i melatoniny, które wpływają na nastrój oraz sen.
Ponieważ poziom serotoniny w mózgu jest uzależniony od dostępności tryptofanu, który musimy dostarczać z pożywienia, produkty takie jak kurczak, soja, zboża, tuńczyk, orzechy i banany mogą wspierać poprawę nastroju i funkcji poznawczych. Tryptofan jest niezbędnym aminokwasem, który u ssaków musi pochodzić z diety. Dlatego poziom tryptofanu w pożywieniu ma najważniejsze znaczenie dla relacji między dietą a naszym samopoczuciem.
Tryptofan można znaleźć w wielu produktach, a jego pozytywny wpływ na samopoczucie jest dobrze udokumentowany. Poprawia nastrój, łagodzi stres, ułatwia zasypianie i znacznie polepsza jakość snu.
Tryptofan występuje głównie w produktach bogatych w białko, takich jak:
ryby (zwłaszcza tuńczyk i dorsz), sery, mleko, chude mięsa, produkty sojowe.


Mnóstwo tryptofanu (576 mg na 100 g produktu) mają pestki dyni. Równie bogate w ten związek chemiczny są ziarna soi.
Jajka
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, a co za tym idzie zawierają tryptofan. Co ciekawe, to żółtko jaj zawiera więcej białek niż białka jaj kurzych. Jajka to również bardzo dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Jaja są również doskonałym źródłem a także choliny, która jest ważna dla zdrowia mózgu i wspomaga zdrową funkcję układu nerwowego.
Gorzka czekolada
Dla miłośników słodyczy mamy dobrą wiadomość: czekolada również zawiera tryptofan. Chociaż nie jest ona głównym źródłem tego aminokwasu w diecie, jej spożycie także może przyczynić się do wzrostu poziomu serotoniny w mózgu, a co za tym idzie - poprawić nastrój. Należy jednak pamiętać, iż wpływ czekolady na samopoczucie wynika z działania wielu jej składników, a nie tylko tryptofanu.
Banany
Banany są także źródłem tryptofanu. Ponadto, dostarczają witamin z grupy B, które wspierają zdrowie układu nerwowego i pomagają w redukcji stresu.


Czy witamina D wpływa na humor?


Zdecydowanie. Niedobór witaminy D może być jednym z czynników przyczyniających się do pogorszenia samopoczucia. W końcu nie bez powodu witamina D jest określana jako "witamina życia", a jej rola nie kończy się na regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o odpowiedni poziom witaminy D w organizmie przez cały rok.
W Polsce, ze względu na warunki klimatyczne, choćby w okresie letnim trudno jest osiągnąć odpowiednią syntezy witaminy D w skórze. Warto wtedy częściej sięgać po produkty, które zawierają witaminę D, takie jak:
Tłuste ryby: łosoś, makrela, tuńczyk czy śledź. Jaja: zwłaszcza żółtko jaj. Wątróbka: zwłaszcza wątroba dorsza. Produkty mleczne: mleko, sery, jogurty. Grzyby: choć ilość witaminy D w grzybach może być ograniczona, niektóre gatunki grzybów, takie jak shiitake, mogą dostarczyć pewnej ilości tej witaminy.
Suplementacja witaminą D najczęściej jest zalecana w okresie jesienno-zimowym, zwłaszcza dla osób, które mają ograniczoną ekspozycję na słońce lub nie są w stanie uzyskać wystarczającej ilości witaminy D z diety.


Wpływ magnezu na nastrój


Magnez znów nazywany jest "pierwiastkiem życia". Pełni on wiele istotnych funkcji, takich jak regulacja enzymów, udział w metabolizmie kości i gospodarce wapniowej, termoregulacja, hydroksylacja witaminy D oraz kontrola stężenia glukozy we krwi. Dodatkowo, magnez jest istotny dla prawidłowej pracy serca, działając przeciwskurczowo na naczynia krwionośne, co może zapobiegać niedokrwieniu, nadciśnieniu tętniczemu i chorobom niedokrwiennym serca. Jest również niezbędny dla enzymów rozkładających hormony stresu, co pomaga w osiągnięciu stanu odprężenia i redukcji uczucia lęku poprzez wpływ na neuroprzekaźniki, co z kolei korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne.
Najważniejsze źródła magnezu to:
nasiona, pestki, orzechy, produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, niektóre warzywa i owoce.
Woda mineralna również może dostarczać znaczną ilość magnezu (zawierają choćby 120 mg na litr).


Kwasy omega-3 a samopoczucie


Kwasy omega-3 należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Co ważne, dla człowieka omega-3 to egzogenne kwasy tłuszczowe, czyli takie, które nie mogą być wytwarzane w naszym organizmie. Powinniśmy je więc dostarczać z pożywieniem.
Kwasy omega-3 zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na choroby, które najczęściej występują w krajach wysokorozwiniętych: choroby serca i układu krążenia, cukrzycy oraz raka. Przede wszystkim wykazują duże działanie przeciwzapalne. W licznych badaniach wykazano, iż korzystnie wpływają na zmniejszenie procesów zapalnych, a także działanie przeciwnowotworowe. Badania sugerują też, iż kwasy te spowalniają także starzenie się komórek.
Omega-3, czyli kwasy dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), to substancje, które wspierają płynność błony komórkowej mózgu. Można je znaleźć m.in. w mięsie białego tuńczyka i łososia.
Dorosła osoba powinna spożywać co najmniej 250 mg EPA i DHA dziennie, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Utrzymywanie takiej ilości w diecie może pomóc w zwiększeniu odporności na stres i poprawie nastroju.


Dieta śródziemnomorska - dobry wybór na dobry nastrój


Dieta śródziemnomorska od lat zajmuje pierwsze miejscu w rankingu na najlepszą dietę świata. Nie bez powodu. Skupia się ona przede wszystkim na żywności pochodzenia roślinnego z ograniczonymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Największy nacisk kładzie się na warzywa, owoce, nasiona strączkowe, a także produkty z pełnego ziarna. Głównym źródłem tłuszczu w tej diecie jest oliwa z oliwek, zawierająca głównie nienasycone kwasy tłuszczowe.
Badania sugerują, iż stosowanie diety śródziemnomorskiej może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy, otyłości oraz niektórych chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera.
W badaniu klinicznym przeprowadzonym przez Parlettę i współpracowników, zbadano wpływ diety na objawy depresji. Wyniki pokazały, iż osoby stosujące dietę śródziemnomorską odczuwały mniej stresu i negatywnych emocji. Aby ustalić, który składnik diety może mieć największy wpływ, badacze analizowali również związek między poziomem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 a obrazem klinicznym depresji. Okazało się, iż wyższy poziom kwasów omega-3 i niższy poziom kwasów omega-6 były związane z lepszymi wynikami. Dalsze badania potwierdziły również istotną rolę kwasów tłuszczowych omega-3 w patofizjologii depresji.
Porównanie wpływu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 z placebo w terapii depresji wykazało pozytywne efekty tych kwasów. Możliwe, iż te korzystne wyniki są związane z ich adekwatnościami przeciwzapalnymi i immunomodulującymi, ponieważ depresja często wiąże się ze stanem zapalnym. Inne substancje, takie jak polifenole, w które również obfituje dieta śródziemnomorska również mają związek z niższym ryzykiem wystąpienia depresji.
Źródło:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8227318/https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/foodderived-serotonergic-modulators-effects-on-mood-and-cognition/642CE70022F0BF466BAC6F6BF6A19430Parletta N., Zarnowiecki D., Cho J., Wilson A., Bogomolova S., Villani A., Itsiopoulos C., Niyonsenga T., Blunden S., Meyer B., et al. A Mediterranean-style dietary intervention supplemented with fish oil improves diet quality and mental health in people with depression: A randomized controlled trial (HELFIMED) Nutr. Neurosci. 2019;22:474-487. doi: 10.1080/1028415X.2017.1411320.
CZYTAJ TAKŻE:

Drętwieją ci ręce? To nie musi być niedobór ani magnezu, ani potasu
Idź do oryginalnego materiału