3 pomysły na wysokobiałkowe śniadania. Są łatwe w przygotowaniu i smaczne

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Omlet z warzywami Źródło: Shutterstock


Jeśli chcesz zadbać o swoją sylwetkę, zacznij od śniadania – wskazują dietetycy z portalu Eat This, Not That! Białko, które dostarczysz na śniadanie, daje na długo uczucie sytości oraz zapobiega przyrostowi tkanki tłuszczowej. Wypróbuj proste przepisy na wysokobiałkowe śniadania!


Białko w codziennej diecie jest niezbędne, ponieważ buduje mięśnie, wchodzi w skład komórek naszego ciała, włosów i paznokci. Białko składa się z aminokwasów – niektóre z nich nasz organizm potrafi sam syntetyzować, inne muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wysokobiałkowa dieta sprzyja odchudzaniu i jest często stosowana przez sportowców


Ile energii powinno dostarczać śniadanie?


Jeśli podstawę twojej diety stanowią trzy posiłki, śniadanie powinno dostarczać od 30 do 35 proc. wartości energetycznej w ciągu dnia. jeżeli jesz cztery bądź pięć posiłków, wówczas wartość energetyczna śniadania powinna oscylować w granicach 25 – 30 proc. całkowitej ilości przyjmowanych kalorii dziennie – podpowiadają dietetycy z portalu Eat This, Non That!


Propozycje wysokobiałkowych śniadań
1. Jajka


W jednym jajku znajduje się 6 gramów białka. Dietetycy wskazują, iż dania z jajek zaspokajają głód na długi czas. Nie znudzą ci się szybko, bo można je przyrządzić na różne sposoby, wzbogacając smak dodatkami. Możesz zacząć od omletu. Danie jest bogate w białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), a także witaminy z grupy B i liczne składniki mineralne. Omlet można przyrządzić zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Doskonale smakuje z warzywami, np. pomidorami obranymi ze skórki, ogórkami czy rzodkiewką.


2. Owsianka


Chociaż wiele osób kojarzy białko z produktami zwierzęcymi, takimi jak mięso i nabiał to trzeba pamiętać, iż niektóre ziarna zawierają również znaczne ilości białka. Płatki owsiane zalecane są przez dietetyków, jako bogate źródło białka. 1/4 szklanki płatków zawiera 6 gramów białka. Są one również bogate w cenne aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę E, błonnik, a także szereg mikro- i makroelementów, np. miedź, cynk, wapń, magnez. Zaletą jedzenia owsianki jest fakt, iż można ją spożywać na przeróżne sposoby: na mleku krowim, roślinnym, na wodzie czy z jogurtem naturalnym. Do owsianki można dodać siemię lniane, ziarna słonecznika, dyni, orzechy, banany, truskawki, borówki – lista dodatkowych składników jest długa i uzależniona od preferencji smakowych.


3. Twarożek


Twarożek to niskokaloryczny rodzaj nabiału o wysokiej zawartości białka. Występuje w wersjach o standardowej zawartości tłuszczu lub odtłuszczonych. 200 g pełnotłustego serka dostarcza 22 g białka i tylko 194 kcal.
Wysoka zawartość białka sprawia, iż jest to doskonały wybór na śniadanie dla osób, które mają problem z utrzymaniem prawidłowej wagi. Zalecany jest również sportowcom i osobom, które chcą zbudować masę mięśniową.
Idź do oryginalnego materiału