Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sałatka tabbouleh Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Kipi świeżością, jest lekka, orzeźwiająca i dziecinnie prosta w przygotowaniu. – I co dla mnie ważne, ta sałatka wygląda po prostu pięknie – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na sałatkę tabbouleh specjalnie dla „Wprost”.


– Zrobiłem taką sałatkę, kiedy moja żona szła na baby shower swojej znajomej. Wszyscy byli zachwyceni i teraz wszystkie koleżanki proszą o przepis – śmieje się Leszek Wodnicki. I podkreśla, iż sałatka tabbouleh (wymawia się „tabuli”) idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia.


Jak zrobić sałatkę tabbouleh?


Sałatka tabbouleh jest bardzo popularna w takich krajach, jak Liban i Maroko. – Jej najważniejsza zaleta to świeżość. Mamy tu kaszę bulgur, którą wystarczy zalać wrzątkiem, ważne, żeby woda była lekko osolona – mówi Leszek Wodnicki. – Bohaterem jednak jest tu natka pietruszki. Dużo pietruszki! – dodaje. Smak wszystkiego równoważy mięta. Wodnicki podpowiada, aby pokrojone pomidory odsączyć na sitku. – Inaczej będą puszczać zbyt dużo soku, a ta sałatka najlepiej smakuje, kiedy jest sypka – mówi.


Owoc granatu smakuje i dodaje koloru


Leszek Wodnicki zdecydował się na dodatek granatu do swojej sałatki. – Widzę, iż wiele osób lubi owoc granatu. Pestki przyjemnie chrupią, mają rewelacyjny smak, no i ten kolor! Warto też przypominać, iż granat jest bardzo zdrowy. W wielu przepisach na tabbouleh znajdziecie jednak w jego miejsce ogórka. Ja próbowałem robić zarówno z ogórkiem, jak i z granatem i jednak opcja z granatem zdecydowanie wygrywa – mówi Leszek Wodnicki. Kaszę bulgur można w przepisie ewentualnie zastąpić kuskusem. Sałatka w każdej z wersji jest doskonałym dodatkiem do potraw z grilla.


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału