Zielona minestrone

biobazar.org.pl 4 godzin temu

Ale tu pachnie! Zielona minestrone pełna jest letnich smaków, jest też niezwykle aromatyczna bo dużo w niej świeżej, zrywanej przed chwilą bazylii. Tym co łączy smaki w tej zupie jest aromatyczne pesto bazyliowe, solidny chlust doskonałej oliwy i spora ilość startego drobno Parmigiano Reggiano.

To pochwała lata, słońca, wakacji – to piękne danie, które możesz skomponować spontanicznie z warzyw, które akurat masz w lodówce.

Składniki:

3 łodygi selera naciowego EKO Bukiet Smaku
1 duża cebula EKO Adam Furgała
3 ząbki czosnku EKO Adam Furgała
5 ziemniaków EKO Adam Furgała
1 młoda marchewka EKO Adam Furgała
1 młoda cukinia EKO Bukiet Smaku
pęczek zielonych szparagów EKO NovaBio
100 g groszku cukrowego lub łuskanego bobu EKO NovaBio
50 g szpinaku EKO Bukiet Smaku
50 g jarmużu EKO Bukiet Smaku
50 g bazylii EKO Bukiet Smaku
szklanka białego wina
oliwa z oliwek EKO Smaki Portugalii
pesto bazyliowe Fabryka Deli
50 g tartego Parmigiano Reggiano
2 l bulionu warzywnego EKO NovaBio
200 g drobnego ugotowanego wcześniej makaronu np. Orzo Gusto Italiano

Krok po kroku:

  1. Zacznij od posiekania selera, cebuli, czosnku, ziemniaków, marchewki i cukinii w drobną kostkę.
  2. W głębokim, szerokim rondlu rozgrzej solidny chust oliwy, dodaj pokrojony seler, cebulę, marchewkę i ziemniaki, gdy zaczną pachnieć, pora by dorzucić czosnek i zalać całość winem.
  3. Po 5 minutach na ogniu wino się zredukuje, można wówczas dodać gorący bulion warzywny.
  4. Niech całość gotuje się ok. kwadransa, po tym czasie jest moment na dodanie pozostałych zieloności – posiekanej cukinii, szparagów, groszku, porwanego na drobne kawałeczki jarmużu, liści szpinaku. Wówczas też należy zupę doprawić solą i pieprzem. Zielenina ma jedynie delikatnie zmięknąć, zależy nam na zachowaniu jej intensywnego koloru.
  5. Razem z elementami zielonymi można dorzucić ugotowany wcześniej makaron.
  6. Na sam koniec doprawiamy zupę kilkoma łykami pesto i świeżymi liśćmi bazylii.
  7. Z wierzchu warto minestrone posypać startym parmezanem.
Idź do oryginalnego materiału