Oszczędna kuchnia może być pełna wartościowych składników i dobra dla naszego zdrowia. Słynna włoska „cucina povera”, czyli biedna kuchnia zrobiła karierę na całym świecie, a tak naprawdę opiera się na tanich, prostych i zdrowych składnikach. Na obiad w takim stylu proponujemy spaghetti z sosem pomidorowo-czosnkowym, a na deser – pieczone jabłka.
Pomidory to broń przeciw nowotworom
Pomidory są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny (IG = 38). Zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To również świetne źródło działającego antyrakowo likopenu – przeciwutleniacza, który jednocześnie zmniejsza poziom złego cholesterolu. Co ważne, w przetworach z pomidorów jest choćby sześciokrotnie więcej likopenu niż w pomidorach surowych, a ponieważ likopen rozpuszcza się w tłuszczach, sos pomidorowy z dodatkiem np. oliwy z oliwek sprawia, iż likopen pozostało lepiej przyswajalny.
Makaron dostarcza energii
Wbrew obiegowej opinii sam makaron nie zawiera zbyt wielu kalorii, (100 g makaronu to po ugotowaniu ok. 150 kcal), ale jego kaloryczność mogą zwiększać tłuste sosy. Makaron jest źródłem dostarczających energii węglowodanów, białka oraz witamin z grupy B. W przypadku włoskiego makaronu zalecane jest ugotowanie go al dente, czyli tak, aby nie był rozgotowany. Taki makaron jest smaczniejszy, ale również ma niski indeks glikemiczny (ok. 40), co oznacza, iż mogą go spożywać również osoby na diecie.
Przepis na pyszny, tani i zdrowy obiad z deserem