Gdy chcemy przyrządzić zdrowe i smaczne dania, nie musimy wcale szukać wymyślnych i drogich składników. Czasem z najprostszych i dostępnych w każdym sklepie produktów przyrządzisz danie, które wszystkim będzie smakować. Kapusta, cebula i marchew podane w formie surówki tworzą tercet idealny dla zdrowia.
Kapusta działa przeciwrakowo
Do Polski kapusta przybyła w XV i zajęła jedno z głównych miejsc w rankingu warzyw, bo spożywana jest pod każdą postacią. Kapusta jest mało kaloryczna (100 g to ok. 30 kcal), za to naukowcy wskazują na jej działanie przeciwnowotworowe, ze względu zawarte w niej cenne składniki, szczególnie sulforafan oraz polifenole.
W 100 g świeżej kapusty, zawarte jest 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i aż 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, niezbędną dla zdrowia kości i dla krzepliwości krwi. Kapusta zawiera również błonnik pokarmowy, magnez i istotną dla pięknej skóry i włosów siarkę. Jedzenie kapusty na surowo, w formie surówki czy sałatki, sprawia, iż warzywo to zachowuje wszystkie witaminy i składniki odżywcze.
Uwaga: Surowa kapusta zawiera goitrogeny, które negatywnie wpływające na pracę tarczycy. Osoby z chorobami tarczycy powinny w związku z tym spożywać raczej kapustę kiszoną, gdyż proces fermentacji ogranicza ilość goitrogenów.
Cebula reguluje poziom cukru
Cebula, jest, według badań naukowych, pełna korzystnych dla człowieka substancji. Zawiera dużo witaminy C oraz żelazo i kwas foliowy. Jest również bogatym źródłem błonnika, cennego w przypadku problemów z cholesterolem oraz regulującego wahania cukru we krwi chromu, co jest ważne przy cukrzycy i insulinooporności. W cebuli znajdziemy również działające przeciwzapalnie i przeciwrakowo flawonoidy takie jak kwercetyna i allicyna.
Uwaga: cebuli nie poleca się osobom ze schorzeniami wątroby czy przewodu pokarmowego.
Marchewka chroni zdrowie oczu i zapobiega nowotworom
To pomarańczowe warzywo zawiera trzy bardzo cenne składniki. Są to: beta-karoten, luteina i zeaksantyna. Pierwszy chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a dwa pozostałe przed utratą lub pogorszeniu wzroku na starość. Marchewka zawiera także kilka przeciwutleniaczy (głównie beta-karoten czyli prowitaminę A), które odgrywają dużą rolę w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia i rozwój nowotworów.
Idealna surówka z kapusty, cebuli i marchewki do dań z grilla – wypróbuj przepis