Zastąpi kaszę gryczaną, ziemniaki czy ryż. Pomaga chudnąć, obniża poziom cholesterolu

zdrowie.interia.pl 14 godzin temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Jest jedną z najważniejszych roślin zbożowych na świecie. Stanowi podstawę wyżywienia wielu milionów ludzi w Afryce, a także w Indiach. Nie zawiera glutenu, jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B i minerałów, dlatego na to, by włączyć je do diety, decyduje się coraz więcej osób. Czym dokładnie jest sorgo i jakie ma adekwatności? Wyjaśniamy poniżej.





Czym jest sorgo?


Sorgo należy do roślin z rodziny wiechlinowatych (są to rośliny, które stanowią główny komponent roślinności formacji trawiastych, łąk i pastwisk; należą do niej też ważne rośliny uprawne, w tym zboża). To jednoroczna roślina jara, jedna z najważniejszych roślin zbożowych dla mieszkańców Afryki i Azji. Cechuje się odpornością na trudne warunki klimatyczne, dobrze znosi suszę i wysokie temperatury. Z uwagi na swoje bogate wartości odżywcze, porównywane z kukurydzą, i adekwatności funkcjonalne cieszy się coraz większym uznaniem także w innych częściach świata, w tym w Europie. W Polsce od kilku lat sorgo można spotkać coraz częściej (sorgo obejmuje różne gatunki i odmiany, dlatego możemy spotkać się z ziarnami o różnym wyglądzie - mogą się różnić kolorem czy rozmiarem). w tej chwili klasyfikuje się je na piątym miejscu najczęściej uprawianych roślin zbożowych na świecie.Reklama


Sorgo jest podstawowym produktem żywieniowym dla ludzi w wielu krajach Afryki, poza tym także dla mieszkańców Indii. Jest zbożem bezglutenowym, dlatego może stanowić świetną alternatywę dla pszenicy w przypadku osób z celiakią czy nadwrażliwością na gluten. Bardzo dobrze sprawdza się również jako pasza dla zwierząt.



Sorgo - wartości odżywcze


Głównym składnikiem nasion jest skrobia (w zależności od odmiany w 100 g ziarna jej zawartość wynosi od 65 do 80 g). Oprócz tego są one źródłem białka, innych polisacharydów i lipidów. Zawartość tłuszczu w sorgo jest wyższa niż w przypadku pszenicy czy ryżu.
Sorgo jest bogatym źródłem związków przeciwutleniających. Należą do nich m.in. flawonoidy, kwasy fenolowe, karotenoidy, fitosterole, a także β-glukany. Sorgo jest też dobrym źródłem błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczalnej. Dostarcza witamin, szczególnie witamin z grupy B (m.in. witamin B1, B2, B3 czy B6), a także manganu, magnezu, fosforu, żelaza, potasu czy cynku. Co jednak ważne, zawartość składników odżywczych i związków bioaktywnych w sorgo może się znacząco różnić dla każdej z odmian.


W ziarnie sorgo znajdują się również substancje antyodżywcze, które m.in. mogą zmniejszać strawność składników pokarmowych i przyswajalność składników mineralnych.
Sorgo dostarcza umiarkowanych ilości kalorii i ma średni indeks glikemiczny. W 100 g sorgo znajduje się ok. 330 kcal. Z kolei, jeżeli chodzi o IG, sorgo pełnoziarniste posiada średni indeks glikemiczny.

adekwatności prozdrowotne sorgo


Badania nad wpływem związków zawartych w nasionach sorgo na zdrowie ludzi są prowadzone od lat. Uwagę zwraca się m.in. na wysoką zawartość fitoskładników, które wykazują obiecujące działanie antynowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wpływają one także pozytywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, metabolizm lipidów i glukozy.
Sorgo to dobre źródło błonnika. Jego spożywanie może przynieść wiele korzyści układowi pokarmowemu i sercowo-naczyniowemu. Jest polecane osobom borykającym się z nadwagą i otyłością, a także tym, które chcą zachować zgrabną sylwetkę. U osób, które włączyły do diety sorgo, zaobserwowano obniżenie masy ciała.
Sorgo jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych zbóż, takich jak pszenica czy kukurydza, a mąka z sorgo stanowi świetny zamiennik mąki pszennej. Jak wspominaliśmy, nie zawiera glutenu, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać m.in. osoby chore na celiakię.


Badania wykazały, iż spożywanie całych zbóż, w tym sorgo, znacznie obniża śmiertelność z powodu chorób układu krążenia. Obniża m.in. poziom "złego" cholesterolu, a zwiększa poziom tego "dobrego". Badacze podkreślają również, iż jako wolno trawione zboże jest dobrym produktem pomagającym kontrolować poziom glukozy i insuliny we krwi.
Sorgo to też poza tym bardzo dobre źródło niektórych witamin i minerałów. Witaminy z grupy B są istotne m.in. dla adekwatnego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego i zdrowia układu krążenia. Mangan uczestniczy w budowie kości, bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, magnez wpływa m.in. na stężenie glukozy we krwi oraz wydzielanie insuliny, a także reguluje ciśnienie i pracę serca. Sorgo to też źródło potasu, a stosowanie diety bogatej w potas jest związane m.in. z obniżeniem ciśnienia tętniczego i zmniejszeniem ryzyka udaru. Co więcej, konsumpcja sorgo znacząco podnosi poziom hemoglobiny we krwi.



Sorgo - przeciwwskazania


Sorgo, dzięki zawartości wielu różnych substancji odżywczych, może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto urozmaicić nim codzienną dietę. Jednak warto pamiętać o tym, iż zawiera białka (proliny i prokalcyny), które mogą powodować reakcje alergiczne. To ważna uwaga przede wszystkim dla tych osób, które mają alergię na rośliny z rodziny Poaceae (np. na jęczmień, pszenicę, żyto czy kukurydzę).

Jak włączyć do diety sorgo?


Produkty z sorgo można znaleźć na działach ze zdrową żywnością, a także działach z produktami bezglutenowymi. Występuje w wielu formach (ziarno obłuszczone, mąka z sorgo, kasza sorgo, makaron z sorgo czy płatki z sorgo), przez co stanowi idealny dodatek do różnorodnych dań.
Sorgo zastąpi kaszę gryczaną, ziemniaki czy ryż. Mąka z sorgo sprawdzi się w rozmaitych wypiekach. Można jej użyć jak innej mąki do przygotowana naleśników, pierogów czy choćby pieczenia chleba, nadaje się także do zagęszczania zup i sosów. Płatki z sorgo, z porcją mleka czy jogurtu, niektórym osobom zastępują rano owsiankę.
CZYTAJ TAKŻE:


Zajadają się w Chorwacji, w Polsce nieznana. Zastąpi szpinak, wspomoże zdrowie
Idź do oryginalnego materiału