Dlaczego w starszym wieku gwałtownie pogarsza się wzrok?
Za prawidłowe widzenie odpowiadają w szczególności siatkówka, soczewka oka, nerw wzrokowy i plamka żółta. Proces mętnienia soczewki oka (skutkujący zaćmą) rozpoczyna się ok. 60. roku życia, z kolei zwyrodnienie plamki żółtej najczęściej diagnozuje się po 65. roku życia. Także ryzyko jaskry czy retinopatii cukrzycowej wzrasta wraz z wiekiem. Wiąże się to z coraz słabszym ukrwieniem i odżywieniem oka, ponieważ w starszym wieku pogarsza się też jakość naczyń krwionośnych.
Ogromny wpływ na rozwój schorzeń oka mają cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie czy otyłość. Do czynników ryzyka zalicza się także palenie papierosów, przewlekły stres, częste spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, uwarunkowania genetyczne oraz dietę ubogą w naturalne przeciwutleniacze. Jakie składniki włączyć do diety, by dłużej cieszyć się dobrym wzrokiem? Reklama
Beta-karoten
Beta-karoten to substancja, która w organizmie przekształca się w witaminę A. Ten silny przeciwutleniacz zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenia wzroku. Witamina A ma też inną istotną rolę - przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania fotoreceptorów siatkówki oka i pomaga wyostrzyć zdolność widzenia w ciemności. Badania potwierdziły, iż beta-karoten dostarczany z pożywieniem zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Bogatym źródłem beta-karotenu jest marchew, dynia, szpinak, papryka czerwona oraz słodkie ziemniaki.
Witamina C
Witamina C to kolejny silny przeciwutleniacz, który działa przeciwzapalnie na soczewkę oka, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i zmniejsza ryzyko zaćmy lub opóźnia jej rozwój. Bierze też udział w procesie syntezy kolagenu i wzmacnia naczynia krwionośne - także te, które odpowiadają za odżywienie oka. Najwięcej witaminy C znajdziemy w cytrusach, papryce, brokułach i zielonych warzywach liściastych.
Witamina E
Witamina E jest jedną z najważniejszych substancji chroniących oko. Badania wykazały, iż spowalnia procesy starzenia się i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. Pozytywnie wpływa też na ostrość widzenia. Najwięcej witaminy E znajdziemy w orzechach (zwłaszcza w migdałach i orzeszkach ziemnych), nasionach słonecznika i oleju słonecznikowym tłoczonym na zimno, a także w maśle orzechowym.
Cynk
Cynk bierze udział w przekształcaniu beta-karotenu w witaminę A. Jest też niezbędny do produkcji melaniny, czyli barwnika chroniącego przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Zmniejsza również ryzyko niedowidzenia po zmroku i przyczynia się do poprawy ostrości widzenia. Najlepsze źródła cynku to wołowina, wieprzowina, drób, a także ostrygi. Znajdziemy go również w pestkach dyni, kaszy gryczanej, migdałach i orzechach włoskich.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią budulec naszych komórek, także tych znajdujących się w siatkówce oka. Dlatego duże dawki kwasów omega-3 wzmacniają narząd wzroku, wspierają pracę gruczołu łzowego i zmniejszają ryzyko zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Są również niezbędne w profilaktyce zespołu suchego oka. Kwasy omega-3 mają także zbawienny wpływ na układ krążenia - chronią przed miażdżycą, która w dużej mierze przyczynia się do schorzeń oczu. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela), nierafinowane oleje roślinne i oliwa, a także orzechy i nasiona (np. siemię lniane, nasiona chia).
Luteina i zeaksantyna
Luteina i zeaksantyna to dwa karotenoidy - żółto-pomarańczowe barwniki, które koncentrują się w naszej siatkówce. W centralnym punkcie plamki żółtej gromadzi się najwięcej zeaksantyny, natomiast na peryferyjnych częściach siatkówki jest najwięcej luteiny. Ich ilość spada wraz z wiekiem, co przekłada się na pogorszenie widzenia. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów bogatych w obie substancje. Do codziennej diety warto włączyć: kapustę włoską, szpinak, brokuły, groszek, jajka i kukurydzę.
Źródło:
www.verywellhealth.com/vitamins-and-minerals-for-eye-health-8789498.
CZYTAJ TAKŻE: