Wystarczy kilka składników i 30 minut. Jak zrobić hiszpańskie krewetki pili pili?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Krewetki pili pili Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Nie masz pomysłu na krewetki? Ten przepis cię zachwyci. Jego sekretem jest prostota, a efekt? – Te krewetki natychmiast znikają ze stołu – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis krewetki pili pili specjalnie dla „Wprost”.


Skąd pomysł na krewetki? – Z podróży do Hiszpanii. To prosty tapas, te krewetki są podawane we wszystkich barach. I co ważne: to danie jest bardzo łatwe do powtórzenia w domu – opowiada Leszek Wodnicki.


Jak wybrać dobre krewetki?


– W przypadku krewetek rozmiar ma znaczenie. Tu szukamy krewetek 16/20 – mówi Leszek Wodnicki. Ta miara oznacza ilość krewetek na funta, czyli niespełna pół kilograma. Trzeba też uważać, aby nie kupić krewetek już ugotowanych, bo te nie nadają się do przyrządzenia hiszpańskiej przystawki. Krewetki gotowane najłatwiej poznać po kolorze – są różowe, podczas gdy te surowe mają szarą barwę. – Wyjątkiem są czerwone krewetki w pancerzach, to są krewetki atlantyckie, argentyńskie. One także będą nadawały się do naszego dania – wyjaśnia Leszek Wodnicki.


Różne sposoby na krewetki pili pili


– Krewetki pili pili najlepiej przygotować w piekarniku. Ale to nie jest jedyna możliwość. Można je zrobić także na patelni albo na grillu. To idealna przekąska na majowe grille i przyjęcia – mówi Leszek Wodnicki. Zaznacza, iż on sam przetestował różne sposoby przyrządzania tego dania. Jak tłumaczy, zabieg z dodawaniem kolejnych składników w odstępach czasowych sprawia, iż nie zdominują one smaku krewetek i taką opcję najbardziej poleca. Hiszpańskie krewetki pili pili koniecznie trzeba podawać z pieczywem (wystarczy zwykła bagietka).


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału