Borówka amerykańska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wygląda niepozornie, ale jest jednym z najzdrowszych owoców, które w polskich sklepach dostępne są przez cały rok.
Najzdrowsze są latem, (wówczas można uprawiać je w ogrodzie), jednak choćby w środku zimy możesz więc korzystać z ich dobrodziejstwa. Nie wahaj się więc długo, tylko natychmiast włącz borówki amerykańskie do swojej diety, bo te skrywają całą masę witamin i składników odżywczych, które wspierają zdrowie organizmu.
To jedne z najzdrowszych owoców świata. Jakie są adekwatności borówek amerykańskich?
Borówka amerykańska to jeden z najzdrowszych owoców. Zawiera bowiem witaminę C (aż 9,6 mg w 100 g owocu), witaminy A oraz E, witaminy z grupy B m.in. tiaminę oraz witaminę B6.
Jest także źródłem antyocyjanów, kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny, wapnia, żelaza, potasu, sodu, cynku czy magnezu. Nie wspominając już choćby o przeciwutleniaczach, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym czy wolnymi rodnikami.
Może cię zainteresować: Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa. Przypomina melona, ale Polacy go nie znają
Dlaczego warto jeść borówki amerykańskie? Dla wzroku, odporności i atrakcyjnego wyglądu
Borówki amerykańskie warto jeść nie tylko dla ich smaku, (który jest wielką zaletą). Powinno się po nie sięgać regularnie także dlatego, iż wspierają trawienie, układ sercowo-naczyniowy czy odporność.
W dodatku borówki amerykańskie mogą pomagać w skoncentrowaniu się, poprawiać zdolność uczenia się oraz ogólne samopoczucie. Pozytywnie wpływają na wzrok oraz pomagają zachować atrakcyjny wygląd. Dodają także energii, dzięki czemu są idealną przekąską dla osób uprawiających sport czy prowadzących aktywny tryb życia.
Czytaj również: Wlej kilka kropel do codziennego kremu. Zmarszczki będą spłaszczone, a skóra promienna
Jak wykorzystać borówki amerykańskie w kuchni? Nie tylko jako przekąskę
Borówka amerykańska może być jedzona jako przekąska na surowo, ale świetnie sprawdzi się także jako dodatek do owsianki czy tarty owocowej. Pasuje także do ciast i słodkich deserów w różnym wydaniu (np. galaretki, musy czy konfitury).
Świetnym pomysłem jest wykorzystanie borówek amerykańskich w kuchni również jako bogaty w antyoksydanty sok z dodatkiem innych owoców np. malin. Jego regularne spożywanie to porządny zastrzyk witaminowy dla organizmu, który na pewno pozytywnie odbije się także na wyglądzie skóry. Wystarczy zmiksować umyte owoce i rozcieńczyć je z wodą (albo wypić w formie gęstego smoothie).
Zobacz też:
Zostały ci suszone grzyby z Wigilii? Zrób z nich te obłędne racuchy
Te drożdżowe bułeczki rozpływają się w ustach. Prosty przepis i smak jak u babci
Dodaj to do owsianki zamiast mleka. Działa przeciwzapalnie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy