Oczyszcza organizm z toksyn, obniża cholesterol, wspiera układ nerwowy. Jedz złotą

zdrowie.interia.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


To najpopularniejsza roślina strączkowa w Indiach (stosowana jest tam od setek lat), jednak ze względu na swój bogaty skład i liczne zdrowotne adekwatności wykorzystuje się ją dziś w wielu regionach świata. To dlatego m.in. nazywana jest złotą fasolą. W czym tkwi sekret fasoli mung? Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do diety.


Fasola mung - adekwatności


Fasola mung to roślina strączkowa, z natury więc zawiera duże ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Stanowi przez to istotny składnik diety wegetarian i wegan, kobiet w ciąży, a także sportowców. Jest też cennym źródłem błonnika, wspomagającym odpowiednią dietę i regulującym pracę jelit.


Fasola mung zawiera wiele ważnych witamin, w tym witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K oraz te z grupy B, a także wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, cynk oraz potas. Ten bogaty skład sprawia, iż świetnie oddziałuje na układ nerwowy, wspomaga w stanach rozdrażnienia oraz okresach długotrwałego stresu. Co więcej, dzięki obecności witaminy K przyczynia się do wzmocnienia naczyń krwionośnych, a także pomaga przy problemach z krzepnięciem krwi.Reklama


Fasola mung ma niski indeks glikemiczny, dlatego często zalecana jest osobom chorym na cukrzycę. Zawarte w niej substancje dodatkowo wpływają na regulowanie poziomu cukru we krwi. Z adekwatności tej rośliny korzystają także osoby, które mają problemy np. z wątrobą. Fasola mung wspomaga również procesy regeneracji, co więcej - zawiera roślinne substancje bioaktywne, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Stosowana jest także w celu spowolnienia procesów starzeniowych w organizmie.


Na co dobra jest fasola mung?


Fasola mung wykorzystywana jest również w medycynie niekonwencjonalnej na wiele sposobów. Dzięki swoim adekwatnościom jest dobra na:
minimalizowanie objawów zatrucia,redukcję złego cholesterolu,usuwanie toksyn z organizmu,wspomaganie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego,zwalczanie nadkwasoty żoładka,zwalczanie problemów trawiennych.
Oprócz tego fasola mung jest również dobra na odchudzanie i powinna być stałym elementem diety osób dbających o linię. Związane jest to z tym, iż roślina jest źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Co więcej, z racji tego, iż to produkt zawierający białko oraz błonnik, na długo pozostawia uczucie sytości po posiłku. Dzięki temu łatwiej nam trzymać się wyznaczonych pór jedzenia, bez podjadania, a to sprzyja utracie zbędnych kilogramów.


Fasola mung - kalorie, indeks glikemiczny


Fasola mung jest bardzo odżywczym i zdrowym pokarmem mającym niski indeks glikemiczny, który dla gotowanych ziaren wynosi ok. 30.
100 g tego produktu dostarcza 347 kcal i zawiera 62 g węglowodanów, 23 g białka i 16 g błonnika. Fasola mung zaspokaja także znaczną część dziennego zapotrzebowania na wiele witamin i składników mineralnych, o czym wspominaliśmy wyżej.


Jak gotować fasolę mung?


Fasola mung jest dość łatwa w przygotowaniu. Nie zapominajmy o namoczeniu jej przed gotowaniem. Pozwoli to nam zneutralizować substancje antyodżywcze takie jak np. kwas fitynowy, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko problemów z układem pokarmowym po spożyciu. Fasolę mung powinno się namaczać przez ok. 8 godzin w chłodnej wodzie. Następnie dobrze ją płuczemy i gotujemy w nowej wodzie przez 30-40 minut. Wodę solimy dopiero pod koniec gotowania, co sprawi, iż fasola nie będzie zbyt twarda. Chcąc sprawdzić, czy fasola mung jest gotowa do spożycia, najlepiej wyciągnąć jedno ziarenko i zobaczyć, czy się rozpada. jeżeli tak, to oznacza, iż możemy ją jeść.


Istotne jest także to, iż ugotowane strączki można z powodzeniem mrozić, dzięki czemu będziemy je mieć zawsze pod ręką.


Fasola mung - jak jeść?


Fasolę mung można wykorzystać w kuchni na wiele sposób ze względu na jej delikatny, lekko orzechowy i słodkawy smak. Często dodawana jest do zup oraz wykorzystywana do tworzenia aromatycznych pasztetów roślinnych. Fasolę mung można jeść również w postaci pasty do kanapek, pulpetów lub burgerów wegetariańskich.
Dodatkowo fasola świetnie sprawdzi się jako składnik potraw i sałatek, w których znajduje się soczewica lub ciecierzyca. Z fasoli mung można również przyrządzić pesto, które podajemy z makaronem. W tym celu wystarczy zblendować fasolę z bazylią, oregano, pietruszką, czosnkiem oraz oliwą.


Fasola mung - przeciwwskazania


Fasola mung jest produktem przynoszącym wiele korzyści naszemu organizmowi. Jednak nie każdy powinien ją spożywać, ponieważ istnieją pewne przeciwwskazania. Fasola mung może być szkodliwa w przypadku ostrych lub przewlekłych chorób układu pokarmowego.
Warto pamiętać, iż nadmierne jej spożycie może wywołać pewne dolegliwości choćby u zdrowej osoby. Dzienna dawka fasoli mung nie powinna przekraczać trzech łyżek stołowych.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału