Witamina B2, zwana inaczej ryboflawiną, jest niezbędna do produkcji krwinek czerwonych w organizmie. Odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Sprawdź, jakie są najważniejsze adekwatności witaminy B2 oraz jak rozpoznać jej niedobór i nadmiar w organizmie.
Witamina B2 – adekwatności
Witamina B2 jest rozpuszczalna w wodzie. Uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów, tłuszczu i białka, odgrywa również istotną rolę w procesie oddychania i jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Ponadto wspomaga pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego oraz nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Witamina B2 wspomaga pracę układu nerwowego, dlatego powinna być stosowana w stanach przemęczenia oraz osłabienia organizmu. Witamina B2 zmniejsza częstotliwość i czas trwania ataków migreny, pomaga łagodzić zmęczenie i znużenie. Dba o prawidłową gospodarkę hormonalną. Warto wiedzieć, iż witamina B2 jest odporna na działanie temperatury, więc nie ulega rozpadowi w wyniku obróbki termicznej.
Witamina B2 – niedobór
Najczęstszym objawem niedoboru witaminy B2 są zajady, pojawiające się w okolicach ust, a także ciągłe zmęczenie. Bardzo często osoby borykające się z niedoborem witaminy B2 zmagają się z rozdrażnieniem, problemami ze wzrokiem oraz niedokrwistością niedobarwliwą. Na brak odpowiedniego poziomu witaminy B2 wskazuje pogorszenie kondycji paznokci i włosów, które robią się słabe i nadmiernie wypadają. Niekiedy pojawiają się symptomy, takie jak: biegunka czy światłowstręt. Najczęściej z niedoborem ryboflawiny zmagają się osoby nadużywające alkoholu oraz osoby skrajnie niedożywione.
Witamina B2 – nadmiar
Witaminę B2 jest bardzo ciężko przedawkować, ponieważ jest ona wydalana wraz z moczem. Nieprzyjemne symptomy mogą pojawić się w przypadku zażycia dużej liczby ryboflawiny, do takich można zaliczyć: problemy żołądkowe, np. biegunka, wymioty, nudności, ból brzucha, a także ciemny kolor moczu.
Witamina B2 – źródło
Witamina B2 jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Ryboflawinę można znaleźć w produktach, takich jak:
- mięso drobiowe,
- mięso wieprzowe,
- ziemniaki,
- suche nasiona roślin strączkowych, czyli groch, fasola i soja,
- produkty zbożowe,
- mleko i przetwory mleczne, np. jogurty, kefir, sery,
- jaja,
- banany,
- truskawki,
- migdały, orzechy włoskie,
- nasiona: słonecznika, dyni, sezamu,
- zielone warzywa, np. brokuł, rukola, ogórki, karczochy,
Witamina B2 – dawkowanie
Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest zróżnicowane i zależy od różnych czynników, takich jak wiek, płeć czy stan fizjologiczny. Zalecane dzienne spożycie witaminy B2 według rekomendacji ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego:
- Dzieci:
- 1-3 lata – 0,5 mg;
- 4-6 lat – 0,6 mg;
- 7-9 lat – 0,9 mg.
- Chłopcy:
- 10-12 lat – 1,0 mg;
- 13-18 lat – 1,3 mg.
- Dziewczęta:
- 10-12 lat – 1,0 mg;
- 13-18 lat – 1,1 mg.
- Mężczyźni – 1,3 mg.
- Kobiety – 1,1 mg.
- Kobiety w ciąży – 1,4 mg.
- Kobiety karmiące piersią – 1,6 mg.
Źródło: gemini.pl, wapteka.pl, poradnikzdrowie.pl