Witamina K jest w pewnym sensie niedocenianym bohaterem wśród witamin. Często ją pomijamy, a przecież nie moglibyśmy bez niej przeżyć. Czy wiesz, iż bez niej choćby najmniejszy uraz może spowodować krwawienie? Jedną z jej głównych ról jest krzepnięcie krwi. Wiele osób interesuje się nią dopiero wtedy, gdy lekarz przepisuje im leki rozrzedzające krew.
Nie jest to jednak jedyna jej funkcja. Dzisiaj zbadamy inne procesy życiowe, które jej wymagają, które produkty są najbogatsze w witaminę K i dlaczego Japończycy, których dieta jest bogata w sfermentowaną żywność, są najmniej narażeni na osteoporozę. [7,9]
W niniejszym artykule dowiesz się o wpływie witaminy K na:
Czym jest witamina K?
Witamina K jest jedną z niezbędnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (pozostałe to witamina D, A i E). W porównaniu do swoich odpowiedników jest ona często pomijana i rzadko omawiana. A szkoda, ponieważ ten składnik odżywczy dosłownie wspiera funkcjonowanie naszego organizmu. Odgrywa znaczącą rolę w kluczowych funkcjach, takich jak utrzymanie mocnych i sprężystych kości, a także umożliwia krzepnięcie krwi. W praktyce oznacza to, iż gdy doznamy urazu, rana goi się i zapobiega nadmiernej utracie krwi przez organizm. [3]
Na pewno zaskoczy Cię informacja, iż termin witamina K nie odnosi się tylko do jednej substancji. W rzeczywistości jest to grupa związków o podobnej strukturze. W żywieniu najbardziej interesujące są dwie główne formy: witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon). Aby skomplikować sprawę, witamina K2 ma kilka podtypów, w szczególności MK-4, MK-7, MK-8, MK-9 i inne.
Istnieje również witamina K3 (menadion), ale nie jest to ostateczna aktywna forma witaminy. Przede wszystkim jest to półprodukt w metabolizmie witaminy K. [3]

Czym się różni witamina K1 od witaminy K2?
Wspomnieliśmy już, iż te dwie formy witaminy K różnią się strukturą. Kluczowa różnica polega jednak na ich pochodzeniu. Dodatkowo, jedna z nich jest bardziej biodostępna i łatwiejsza do wykorzystania przez organizm niż druga.
Witamina K1 (filochinon)
Około 75–90% spożywanej przez nas witaminy K występuje w postaci witaminy K1, znanej również jako filochinon. Przede wszystkim znajduje się w żywności pochodzenia roślinnego, w najwyższych stężeniach w zielonych warzywach liściastych (takich jak szpinak, jarmuż, kapusta itp.). Jest również obecna w olejach roślinnych i niektórych orzechach. Później omówimy najlepsze źródła żywności i ilość zawartej w nich witaminy K. [10]
Jednak ta forma ma jedną poważną wadę — jest stosunkowo trudna do wchłonięcia przez organizm. W roślinach witamina K1 jest ściśle związana z chloroplastami (strukturami komórkowymi odpowiedzialnymi za fotosyntezę). W rezultacie wchłaniamy tylko około 5–10% witaminy K1 z diety. Na szczęście łączenie tych produktów z tłuszczami może zwiększyć wchłanianie choćby trzykrotnie. W praktyce oznacza to, iż skropienie sałatki łyżką oliwy z oliwek lub posypanie jej nasionami może znacznie zwiększyć wchłanianie witaminy K1. Najskuteczniejszym sposobem na uzyskanie biodostępnego filochinonu są suplementy diety. [3,10,14]

Witamina K2 (menachinon)
Menachinon jest dość wyjątkowy ze względu na swoje pochodzenie — jest wytwarzany przez bakterie, w tym te w naszym układzie pokarmowym. Tak, to prawda — pożyteczne mikroorganizmy tworzące nasz mikrobiom jelitowy są zdolne do syntezy witaminy K.
Bakterie wytwarzają również witaminę K2 podczas fermentacji, dlatego sfermentowana żywność, taka jak natto (sfermentowana soja) i marynowane warzywa są jej doskonałym źródłem. Ponadto niektóre bakterie w jelitach zwierząt przekształcają witaminę K1 w witaminę K2, w szczególności podtyp MK-4. Dlatego żywność pochodzenia zwierzęcego może także służyć jako dobre źródło witaminy K2. [3]
W przeciwieństwie do witaminy K1, menachinon jest bardziej biodostępny i lepiej wchłaniany przez organizm. Jednak szybkość wchłaniania zależy od konkretnego podtypu menachinonu – MK-7 jest najskuteczniej wchłaniany. Dotyczy to zarówno źródeł dietetycznych, jak i suplementów, przy czym te ostatnie oferują prawie całkowite wchłonięcie podanej dawki. [3,10]

Witamina K3 (menadion)
Pomimo swojej nazwy, związek ten nie jest w rzeczywistości witaminą. Menadion jest klasyfikowany jako prowitamina, co oznacza, iż ulega konwersji w organizmie, aby stać się aktywną witaminą. W szczególności służy jako półprodukt w procesie, w którym witamina K1 (filochinon) jest przekształcana w MK-4 (rodzaj witaminy K2). W tym procesie filochinon najpierw jest przekształcany w menadion, a następnie w MK-4. Jednak u ludzi konwersja ta jest nieefektywna i nie jest dobrze poznana, chociaż wydaje się być bardziej skuteczna u zwierząt. [3,12]
Menadion był kiedyś produkowany syntetycznie i stosowany w suplementach diety, ponieważ naukowcy początkowo wierzyli, iż może służyć jako skuteczna alternatywa dla witamin K1 i K2. Nie działał on jednak zgodnie z oczekiwaniami, a choćby prowadził do komplikacji zdrowotnych. W rezultacie nie jest już stosowany w nowoczesnych suplementach diety.
Krótkie podsumowanie kluczowych różnic między formami witaminy K
Pochodzenie | Roślinne | Bakteryjne / MK-4 powstaje z konwersji filochinonu | Produkt pośredni w konwersji witaminy K1 do K2 / Syntetyczny |
Źródła | Żywność pochodzenia roślinnego, suplementy diety | Żywność fermentowana, żywność pochodzenia zwierzęcego, produkcja przez bakterie jelitowe, suplementy diety | Nie występuje w żywności ani suplementach, nie nadaje się do suplementacji |
Podstawowe funkcje w organizmie | Krzepnięcie krwi | Metabolizm kości, zdrowie układu sercowo-naczyniowego | |
Biodostępność | Niska (5-10% przyswajalność z diety, wzrasta po spożyciu posiłku z tłuszczami), dobre wchłanianie z suplementów | Niemal całkowicie wchłaniany zarówno z pożywienia, jak i suplementów | Nie nadaje się do suplementacji |
Jaka forma witaminy K jest lepsza?
Z pewnością byłoby łatwiej, gdyby jedna forma witaminy K była bardziej skuteczna i korzystna, abyśmy mogli skupić się na niej w naszej diecie. Niestety tak nie jest. Witamina K1 i K2 nie funkcjonują w organizmie w ten sam sposób i każda z nich zapewnia inne korzyści zdrowotne. Doskonale się uzupełniają i ważne jest, abyśmy otrzymywali wystarczającą ilość obu witamin.
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Jakie są korzyści zdrowotne witaminy K?
Możemy być pewni, iż witamina K nie jest obecna w naszym organizmie przez przypadek – odgrywa ona istotną rolę w wielu procesach podtrzymujących życie. Co ciekawe, każda forma witaminy K ma wyjątkowe adekwatności, koncentrując się bardziej na wybranych funkcjach niż na innych.
1. Umożliwia krzepnięcie krwi
Witamina K, a konkretnie witamina K1 (filochinon) i MK-4 (rodzaj witaminy K2), odgrywają kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Proces ten jest niezwykle istotny dla naszego przetrwania. Kiedy słyszysz „krzepnięcie krwi”, możesz od razu pomyśleć o zakrzepicy i zablokowanych tętnicach spowodowanych przez skrzepy krwi, ale są to skrajne przypadki, które występują, gdy organizm nie funkcjonuje prawidłowo.
W codziennym życiu krzepnięcie krwi pełni kilka kluczowych funkcji, wśród których najważniejsze są:
- Zapobieganie nadmiernemu krwawieniu w przypadku uszkodzenia naczyń krwionośnych. choćby niewielki uraz może powodować ciągłe krwawienie, jeżeli organizm nie jest w stanie utworzyć skrzepu krwi w miejscu rany.
- Ochrona przed infekcjami. Zamknięta rana zapobiega przedostawaniu się szkodliwych mikroorganizmów do krwiobiegu.
- Wsparcie gojenia się ran. Skrzep krwi działa jako tymczasowa bariera, dopóki uszkodzona tkanka nie będzie mogła się zregenerować. [6]
W jaki sposób witamina K wspomaga krzepnięcie krwi?
Aby skrzep krwi uformował się i uszczelnił uszkodzone naczynie krwionośne, musi nastąpić kilka kluczowych procesów. Wyobraź sobie, iż skaleczysz się w palec — Twoje ciało natychmiast mobilizuje swoje zespoły reagowania kryzysowego. Pierwszym działaniem jest zwężenie naczyń krwionośnych w celu spowolnienia przepływu krwi. W tym samym czasie płytki krwi „pędzą” do miejsca urazu i tworzą tymczasowy korek. W tym momencie do akcji wkracza witamina K.
Witamina K wysyła sygnał do czynników krzepnięcia (koagulacji), instruując je, aby rozpoczęły swoją część operacji ratunkowej. Czynniki krzepnięcia to wyspecjalizowane białka, które pomagają utworzyć trwały korek w celu uszczelnienia rany. [17]
Witamina K aktywuje cztery czynniki krzepnięcia, z których jednym jest protrombina. Po aktywacji protrombina jest przekształcana w trombinę, która następnie ułatwia przekształcenie fibrynogenu w fibrynę — główny składnik strukturalny trwałego skrzepu. [5,12]
- Krótko mówiąc, witamina K aktywuje czynniki krzepnięcia, umożliwiając organizmowi zakończenie procesu krzepnięcia i prawidłowe uszczelnienie rany.

Jak leki rozrzedzające krew wpływają na ten proces?
Prawdopodobnie obiło ci się o uszy, iż osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, zwłaszcza warfarynę, muszą monitorować spożycie witaminy K, zarówno z diety, jak i suplementów. Wynika to z faktu, iż warfaryna i witamina K zasadniczo działają przeciwko sobie. Gdy dana osoba potrzebuje leków rozrzedzających krew, oznacza to, iż jej krew jest zbyt podatna na krzepnięcie, co zwiększa ryzyko powstania niebezpiecznych zakrzepów, które mogą zablokować naczynia krwionośne. Aby temu zapobiec, lekarze przepisują warfarynę, która zmniejsza nadmierne krzepnięcie krwi.
Jednak, jak już wspomnieliśmy, witamina K działa odwrotnie — sprzyja krzepnięciu krwi. jeżeli dana osoba spożywa zbyt dużo witaminy K, może to kolidować z lekiem, czyniąc go mniej skutecznym. Dlatego osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny skonsultować się z lekarzem i dietetykiem w sprawie diety i spożycia witaminy K. Lekarz może wykonać badanie czasu protrombinowego, aby zmierzyć czas krzepnięcia krwi. Wraz z innymi testami może dostosować odpowiednie leczenie i monitorować je w czasie. Dietetyk może następnie udzielić wskazówek, jak utrzymać zrównoważoną dietę, jednocześnie kontrolując spożycie witaminy K. [3]
Odkryj nasze bestsellery:
2. Wzmacnia kości
Witamina K jest jednym z niezbędnych mikroelementów potrzebnych do wzrostu kości, ich wytrzymałości, trwałości i ogólnego stanu zdrowia. Podczas gdy witamina K1 odgrywa dominującą rolę w krzepnięciu krwi, witamina K2 jest bardziej kluczowa dla utrzymania mocnych kości. Więc jaką dokładnie funkcję pełni ten składnik odżywczy, aby wspierać nasz układ kostny?
- Organizm potrzebuje witaminy K do produkcji strong>osteokalcyny, białka wytwarzanego przez komórki kości (osteoblasty). Białko to wspomaga mineralizację kości, dzięki czemu pozostają one mocne i mniej podatne na złamania. Wspierając ten proces, witamina K może pomóc w walce z osteoporozą (utratą gęstości kości). [1]
- Witamina K wspomaga wzrost komórek kostnych (osteoblastów), które przyczyniają się do tworzenia i rozwoju kości.
- Spowalnia utratę masy kostnej poprzez hamowanie osteoklastów — komórek odpowiedzialnych za niszczenie tkanki kostnej. Chociaż proces ten zachodzi naturalnie przez całe życie, pozostaje zrównoważony z tworzeniem nowych kości do około 25-30 roku życia. Po tym okresie utrata masy kostnej zaczyna przeważać nad wzrostem nowych kości. Dlatego też jeszcze ważniejsze jest dbanie o zdrowie kości, a witamina K pomaga spowolnić ten naturalny spadek. [1]
Jak działa witamina K w połączeniu z wapniem i witaminą D?
Jeśli chodzi o budowanie silnych, zdrowych kości, witamina D i wapń odgrywają równie istotną rolę jak witamina K. Wapń jest podstawowym budulcem kości, zapewniając wytrzymałość strukturalną. Nie może on jednak samodzielnie dotrzeć do kości. Potrzebuje witaminy D, aby ułatwić wchłanianie wapnia z pożywienia i stymulować produkcję osteokalcyny, białka, które pomaga odkładać wapń w kościach. Po wytworzeniu osteokalcyny, witamina K aktywuje ją, pozwalając wapniowi zintegrować się z tkanką kostną. Ta kooperacja między witaminami D i K zapewnia, iż wapń jest skutecznie wykorzystywany do wzmacniania kości. [2]

3. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Rola witaminy K w zdrowiu serca i naczyń krwionośnych jest często pomijana. Jednak witamina K — zwłaszcza w postaci menachinonu — pomaga chronić naczynia krwionośne przed niepożądanym zwapnieniem. Aktywuje ona specyficzne białko znane jako białko Gla, które można uznać za strażnika tętnic. Białko to zapobiega gromadzeniu się wapnia tam, gdzie nie powinno. Utrzymując naczynia krwionośne czyste i elastyczne, witamina K pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy (stwardnienia tętnic) i innych chorób sercowo-naczyniowych. [4,13]
4. Inne korzyści zdrowotne witaminy K
- Według badań ma działanie przeciwzapalne.
- Wydaje się, iż może być w stanie poprawić wrażliwość na insulinę.
- Według naukowców wyższe spożycie wiąże się z niższym ryzykiem niektórych nowotworów.
- Może odgrywać rolę we wspieraniu funkcji poznawczych. [1,3]
Co się dzieje w przypadku niedoboru witaminy K i kto jest najbardziej narażony?
Po zapoznaniu się z funkcjami witaminy K można się domyślić, co się dzieje, gdy jej poziom jest zbyt niski. Niedobór tej witaminy może prowadzić do kilku poważnych problemów zdrowotnych.
- Zmniejszone krzepnięcie krwi prowadzące do nadmiernego krwawienia.
- Słabsze kości i niższa gęstość kości zwiększające ryzyko osteoporozy.
- Wyższe ryzyko miażdżycy. [3,14]
Dobrą wiadomością jest to, iż niedobór witaminy K jest rzadki u zdrowych osób. Jednak niektóre grupy są bardziej zagrożone.

Czy nadmiar witaminy K może mieć niepożądane skutki?
W przypadku witaminy K1 i K2 u zdrowych osób nie zaobserwowano toksycznych skutków nadmiernego spożycia. Jednakże, jak wspomniano wcześniej, witamina K może kolidować z lekami rozrzedzającymi krew, potencjalnie zmniejszając ich skuteczność. [3]
Jakie leki wchodzą w interakcje z witaminą K?
Podczas przyjmowania niektórych leków, spożycie witaminy K powinno być ściśle monitorowane, ponieważ może zmniejszyć ich skuteczność. Z drugiej strony, niektóre leki mogą obniżać poziom witaminy K w organizmie. O jakich lekach mowa?
- Warfaryna i podobne leki rozrzedzające krew na receptę (antagoniści witaminy K) – witamina K może zmniejszać skuteczność tych leków, prowadząc do zwiększonej krzepliwości krwi. Nie dotyczy to jednak heparyny lub heparyn drobnocząsteczkowych, które nie wymagają ograniczenia witaminy K.
- Sekwestranty kwasów żółciowych, rodzaj leków obniżających poziom cholesterolu – zmniejszają wchłanianie kwasów żółciowych, co z kolei wpływa na przyswajalność witaminy K. Może to skutkować niższym poziomem witaminy K w organizmie.
- Orlistat, lek odchudzający – zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Ponieważ witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, może to prowadzić do niższego spożycia tej witaminy.
- Antybiotyki, które eliminują bakterie w układzie pokarmowym – niektóre antybiotyki mogą również niszczyć pożyteczne bakterie, które produkują witaminę K. [16]

Skąd możemy pozyskać witaminę K?
Wspomnieliśmy już o głównych źródłach witaminy K. Teraz przyjrzyjmy się bliżej, które produkty zawierają różne formy witaminy K, ich zawartość i najlepsze źródła w diecie.
Które produkty spożywcze są dobrym źródłem witaminy K1?
Ogólnie rzecz biorąc, witamina K1 znajduje się w żywności pochodzenia roślinnego. Oto niektóre z najbogatszych jej źródeł:
- Zielone warzywa liściaste – najwyższa zawartość witaminy K występuje w szpinaku, jarmużu, sałacie i kapuście. Możesz także użyć szpinaku lub jarmużu w proszku do gotowania, pieczenia lub smoothies. [10]
Warzywa kapustne, takie jak brokuły.
Dzikie rośliny zielone, w tym pokrzywa, liście mniszka lekarskiego i czosnek niedźwiedzi.
Zioła używane jako przyprawy, takie jak majeranek, bazylia i cząber.
Oleje roślinne – sojowy, rzepakowy i oliwa z oliwek to najbogatsze źródła witaminy K.
Niektóre orzechy, w tym orzechy nerkowca, orzeszki piniowe czy orzechy laskowe.
Owoce – jagody, kiwi i winogrona zawierają znaczne ilości witaminy K. [10]
Podsumowując, prawie każde warzywo lub owoc może zawierać pewną ilość witaminy K. To samo dotyczy olejów, orzechów i nasion. Jednak żywność wymieniona powyżej wyróżnia się najwyższym stężeniem tej witaminy. jeżeli dana osoba musi ograniczyć spożycie witaminy K, konieczna może być jeszcze bardziej szczegółowa analiza diety.
Zawartość witaminy K w żywności może się również różnić w zależności od wieku, metod uprawy i warunków klimatycznych.

Jak gotowanie i światło słoneczne wpływają na zawartość witaminy K1?
Być może zastanawiasz się, czy nieświadomie niszczysz część witaminy K w żywności. Gdyby tak było, byłaby to prawdziwa szkoda. Prawda jest taka, iż niektóre metody gotowania mogą obniżyć poziom witaminy K, ale na szczęście istnieją proste sposoby, aby temu zapobiec.
Dobrą wiadomością jest to, iż regularne gotowanie nie niszczy znacząco witaminy K w żywności – lub co najwyżej tylko w minimalnym stopniu. Jednak długotrwałe podgrzewanie w temperaturze powyżej 185°C może zmniejszyć jej zawartość. Może się to zdarzyć na przykład podczas pieczenia. Według badań, zawartość witaminy K może zmniejszyć się o około 15%, jeżeli zostanie wystawiona na działanie tej temperatury przez ponad 40 minut. [10]
Chociaż ciepło nie ma większego wpływu na witaminę K, jest ona bardzo wrażliwa na światło słoneczne. Jest to szczególnie ważne w przypadku olejów, ponieważ często nie są one odpowiednio przechowywane. Czy uwierzysz, że jeżeli olej jest wystawiony na działanie światła dziennego przez zaledwie dwa dni, jego zawartość witaminy K może spaść o 46–87%? Aby temu zapobiec, oleje powinny być przechowywane w ciemnych butelkach, a najlepiej w ciemnym miejscu.
Zawartość witaminy K1 w różnych produktach spożywczych
Boćwina | 830 µg |
Szpinak | 483 µg |
Jarmuż | 390 µg |
Brokuły | 102 µg |
Sałata rzymska | 83 µg |
Majeranek (suszony) | 622 µg |
Bazylia (suszona) | 1710 µg |
Olej sojowy | 184 µg |
Olej rzepakowy | 71 µg |
Oliwa z oliwek | 60 µg |
Orzechy laskowe | 14 µg |
Jagody | 19 µg |
Maliny | 9 µg |
[18]
Które produkty spożywcze zawierają witaminę K2?
Jak wspomniano wcześniej, witamina K2 ma dwa główne źródła. Jest produkowana przez bakterie w naszym mikrobiomie jelitowym i może być również pozyskiwana z diety.
- Fermentowana żywność jest szczególnie bogata w witaminę K2, ponieważ jest wytwarzana w procesie fermentacji bakteryjnej. Podczas tego procesu określone korzystne mikroorganizmy przekształcają cukry i inne składniki odżywcze w korzystne związki, w tym witaminę K. Jednak nie wszystkie bakterie wytwarzają witaminę K, więc jej ilość zależy od szczepów użytych do fermentacji.
- Witaminę K2 można znaleźć w sfermentowanej kapuście (kapuście kiszonej), kimchi lub kombuczy. Japońska potrawa natto jest szczególnie bogata w witaminę K2, a badania sugerują, iż regularne spożywanie natto wiąże się z niższym ryzykiem osteoporozy. [7,9]
- Ser jest także dobrym źródłem witaminy K2, ponieważ jest wytwarzany w procesie fermentacji. Badania wskazują, iż połowa spożycia witaminy K2 w standardowej diecie mieszanej pochodzi z sera. [10]
- Wątroba i produkty z wątroby zawierają duże ilości witaminy K2.
- Inne produkty pochodzenia zwierzęcego – w tym mięso, przetworzone mięso i jaja. Ponieważ zwierzęta również syntetyzują witaminę K2 w jelitach, gromadzi się ona w ich tkankach. Ponadto bakterie jelitowe zwierząt mogą przekształcać witaminę K1 z żywności pochodzenia roślinnego w witaminę K2 (na przykład MK-4). Dlatego mięso kurczaka i jaja mogą dostarczać tę witaminę do naszego organizmu.
Zawartość witaminy K2 w różnych produktach spożywczych
Sery i produkty mleczne | 0,1 – 94 µg |
Wątróbka | 0,3 – 369 µg |
Kapusta kiszona | 13 µg |
Natto | 350 – 1000 µg |
Mięso z kurczaka | 5,8 – 60 µg |
Jajka | 10 – 30 µg |
[3]

Kto może odnieść korzyści z suplementacji witaminy K?
Wiesz już, iż noworodki, osoby z określonymi schorzeniami i przyjmujące niektóre leki mogą wymagać suplementacji witaminy K. W takich przypadkach lekarz określa potrzebę suplementacji i zapewnia odpowiednie dawkowanie. Ale co ze zdrowymi osobami? Kto powinien rozważyć przyjmowanie suplementów witaminy K w ramach swojej rutyny?
- Osoby z niewystarczającym spożyciem witaminy K – może to obejmować wegetarian i wegan, którzy spożywają mniej witaminy K2, a także osoby stosujące dietę ketonową, które nie pozyskują wystarczającej ilości witaminy K1 z powodu ograniczonego spożycia owoców, warzyw i żywności pochodzenia roślinnego.
- Osoby długotrwale utrzymujące niskie spożycie kalorii – ograniczona dieta często prowadzi do niższego ogólnego spożycia składników odżywczych.
- Sportowcy – ze względu na wyższe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i zwiększone obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego, mogą oni czerpać korzyści z roli witaminy K w zdrowiu kości.
- Osoby chcące zapobiec osteoporozie – w tym przypadku połączenie witaminy K2 i D3 jest szczególnie korzystnym rozwiązaniem.
- Osoby dbające o zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
- Kobiety w okresie pomenopauzalnym – ta grupa jest bardziej narażona na osteoporozę.
- Osoby przyjmujące duże dawki wapnia lub witaminy D – witamina K pomaga zrównoważyć te składniki odżywcze w organizmie i zapewnia ich prawidłowe działanie.

Jakie jest zalecane dzienne spożycie witaminy K?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA):
- 70 µg dla zdrowych osób dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią
Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe (DACH):
- 70 µg dla mężczyzn
- 60 µg dla kobiet, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią [3,15]
Dla uproszczenia, zalecane wartości są oparte na filochinonie (witamina K1). Jednak w praktyce całkowite spożycie witaminy K obejmuje również menachinony (witamina K2).
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat efektów i korzyści płynących z przyjmowania innych witamin, zapoznaj się z naszym artykułem Kompletny przewodnik po witaminach: do czego służą, jak rozpoznać ich niedobór i ile należy ich przyjmować.
Jaki z tego morał?
Choć witaminie K nie poświęca się tyle uwagi, co witaminom D czy C, odgrywa ona istotną rolę w naszym organizmie, szczególnie w krzepnięciu krwi, zdrowiu kości i ochronie naczyń krwionośnych. Dlatego zapewnienie odpowiedniego spożycia zarówno K1, jak i K2 jest niezbędne dla optymalnego zdrowia. Najlepszym sposobem na uzyskanie witaminy K jest zbilansowana i zróżnicowana dieta. Zielone warzywa liściaste dostarczają witaminy K1, podczas gdy sfermentowana żywność i produkty pochodzenia zwierzęcego zapewniają witaminę K2. W razie potrzeby suplementy mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu, pozwalając w pełni korzystać z tej niezbędnej witaminy.
Witamina K jest niezbędna – rozpowszechniaj tę wiedzę! Nie zachowuj tych informacji dla siebie – podziel się nimi z przyjaciółmi i rodziną, aby oni również mogli dowiedzieć się o korzyściach płynących z witaminy K!