W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego. Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie dla zdrowia.
Kiedy może dojść do zatrucia ochratoksyną A?
Można się nią zatruć, zjadając pokarm, wyprodukowany z niewłaściwie magazynowanych produktów, takich jak zboża nasiona soi, fasoli, ciecierzycy, ziarna surowej kawy, ziarna kakao, wino i sok z winogron, piwo, przyprawy i przetwory mięsne zawierające krew. Wysoką zawartością ochratoksyny charakteryzują się również suszone owoce, np. rodzynki i porzeczki.
Działanie ochratoksyny A
Ochratoksyna A uszkadza nerki i wątrobę. Przeprowadzone badania wskazały, iż w dawce 75 mg/kg masy ciała u samców szczura indukuje nowotwór nerki, wykazano także toksyczne działanie na strukturę DNA.
Szczegóły dotyczące wycofanych z obrotu produktów
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024
Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
Numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024
Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock