Nie da się ukryć, iż herbata z kaszy gryczanej brzmi nieco dziwnie. Jednak w ostatnim czasie napar ten jest coraz częściej przyrządzany w różnych zakątkach świata. Ten napój pochodzi z Azji, gdzie znany jest od wieków. W Japonii nosi nazwę Sobacha i przygotowuje się go z prażonych ziaren gryki (najczęściej niepalonej). Warto zaznaczyć, iż nie jest to typowa herbata z liści, a więc nie zawiera kofeiny i nie działa pobudzająco jak czarna czy zielona herbata. Jest to natomiast rodzaj naparu z gryki o dość nietypowym smaku. Można go pić zarówno na ciepło, jak i w wersji na zimno.
REKLAMA
Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!
Herbata gryczana – adekwatności, które cię zaskoczą
Herbata gryczana posiada szereg drogocennych adekwatności, które mocno was zaskoczą. Możemy wymienić wśród nich m.in.:
obniżanie ciśnienie krwi – herbata gryczana zawiera rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie.
regulacje poziomu cukru – herbata gryczana jest polecana osobom z insulinoopornością oraz cukrzycą.
wspomaganie trawienia – działa delikatnie oczyszczająco, nie podrażnia żołądka.
Dodatkowo herbata gryczana zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Herbata gryczana – działanie, które pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie
Jakie jest prozdrowotne działanie herbaty gryczanej? Po pierwsze, jest ona bardzo łagodna dla organizmu. Można ją pić rano, w ciągu dnia, a choćby wieczorem, ponieważ nie zawiera kofeiny.
Co więcej, regularne picie herbaty gryczanej wpływa korzystnie na pracę serca, przemianę materii oraz funkcjonowanie układu odpornościowego oraz kondycję skóry głowy i włosów. Osoby, które regularnie piją herbatę gryczaną, zaznaczają, iż zauważają poprawę jakości snu oraz nie odczuwają uczucia ciężkości na żołądku po posiłkach.
Herbata z kaszy gryczanej – przepis
Chcesz przygotować ten napój w domu? To prostsze, niż myślisz. Potrzebne będzie tylko kasza gryczana niepalona, a także woda oraz sucha patelnia.
Kilka łyżek kaszy gryczanej wsypujemy na suchą patelnię i prażymy przez kilka minut do czasu, aż wyczuwalny będzie lekko orzechowy zapach. Musimy bardzo uważać, aby nie przypalić kaszy. Następnie 1 łyżkę uprażonej kaszy gryczanej umieszczamy w szklance i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem przez około 5-10 minut.
Herbata gryczana to prosty, naturalny i smaczny napój, który może pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Wspiera serce, poprawia trawienie, wzmacnia organizm, a przy tym nie zawiera kofeiny. Można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj sam herbaty gryczanej i przekonaj się, czy będzie to twój nowy, ulubiony napój.
Zobacz też: Pulpety w sosie pomidorowym na kilka dni. Ekonomiczny obiad dla bliskich