Wysokoprzetworzona żywność to katastrofa dla mikrobiomu

termedia.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: 123RF


W krajach Zachodu liczba zachorowań na nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) rośnie w tempie epidemii. Geny nie są w stanie wytłumaczyć tej gwałtownej eskalacji, dlatego coraz śmielej naukowcy wskazują na winowajcę środowiskowego – dietę.



Prezentowany przegląd badań analizuje, czy żywność wysokoprzetworzona (UPF) działa jak toksyczne zanieczyszczenie, które wywołuje w naszych jelitach prawdziwą katastrofę ekologiczną, prowadząc do przewlekłych chorób przewodu pokarmowego.

Aby to ustalić, autorzy dokonali przeglądu kluczowych badań, syntetyzując wiedzę na temat mechanizmów łączących żywność wysoko przetworzoną, mikrobiotę i rozwój NChZJ.

Przeanalizowane dowody ujawniają destrukcyjny, kaskadowy proces. Dieta bogata w żywność wysokoprzetworzoną prowadzi do załamania wewnętrznego ekosystemu jelit, czyli dysbiozy. Po pierwsze, dochodzi do masowego wymierania pożytecznych gatunków bakterii, które produkują najważniejsze dla zdrowia jelit substancje, takie jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Bioróżnorodność mikroflory drastycznie spada a, osłabiony ekosystem nie jest w stanie utrzymać integralności swojego środowiska: ochronna bariera śluzowa ulega erozji, a ściana jelita staje się nieszczelna. Następnie namnażają się gatunki potencjalnie patogenne (Clostridium czy Enterococcus), które, przenikając przez uszkodzoną barierę inicjują reakcję odpornościową. To z kolei wyzwala chroniczną, niekończącą się odpowiedź zapalną – czyli istotę nieswoistych chorób zapalnych jelit.

Czy więc przewlekłe zapalenie w NChZJ może być ceną, jaką płacimy za „wygodę” żywności wysoko przetworzonej?


Idź do oryginalnego materiału