Nawet dzieci z cukrzycą nie muszą rezygnować z ulubionych potraw – pod takim hasłem w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Lublinie odbyły się specjalne warsztaty. Zajęcia poprowadziła dietetyczka, która tłumaczyła jak komponować potrawy, by nie rezygnować na przykład z posiłków mącznych takich jak pierogi.
– Ja mam cukrzyce insulinozależną, więc dieta to podstawa w mojej chorobie – mówi Emil, jeden z pacjentów. – Tego typu zajęcia są potrzebne, przynajmniej w moim przypadku, bo teraz trafiłem tu z powodu braku wiedzy. Pomagają w rozumieniu choroby, w liczeniu wymienników węglowodanowych, wymienników białkowo-tłuszczowych, w ogarnianiu choroby.
– Dieta w cukrzycy nie musi być nudna, wystarczy korzystać z zasad zdrowego żywienia – mówi dietetyk USD, Karolina Kopciuch. – Na wszystko znajdzie się miejsce, choćby na kopytka. One oczywiście mają dużo węglowodanów, ale jak dodamy do tego źródło białka, surówki, to już tych kopytek aż tyle nie potrzebujemy na talerzu. W związku z czym i cukry będą ładne.
Podczas warsztatów dzieci mogły spróbować specjalnie przygotowanych pierogów oraz dowiedzieć się jak robi się domowe pierogi.
RyK / opr. LisA
Fot. pexels.com