Ze względu na kształt nazywany jest kurzą stopką lub diabelską stopką. Nazwa podagrycznik pospolity również nie jest przypadkowa, bo nawiązuje do podagry – choroby, którą pomaga leczyć.
Gdzie rośnie podagrycznik?
Podagrycznik to jeden z najbardziej pospolitych chwastów. Pleni się błyskawicznie, dlatego jest zmorą ogrodników i rolników. Wystarczy niewielki kawałek kłącza, aby roślina zadomowiła się i rozrosła. Lubi rosnąć pod płotami, na przydrożach i brzegach wód.
Jakie adekwatności ma podagrycznik?
Jeśli masz podagrycznik w ogrodzie, może czas, aby zacząć patrzeć na tę roślinę przychylniejszym okiem? Podagrycznik pospolity był dawniej w medycynie ludowej wykorzystywany do leczenia dny moczanowej czyli podagry. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne i pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu. Napar z suszonych liści podagrycznika działa moczopędnie, lekko uspokajająco, wspomaga pracę wątroby i wspiera procesy trawienne. To wszystko za sprawą cennych składników, jakie zawiera ta niepozorna roślinka. Podagrycznik jest bogaty w witaminę C, beta-karoten, cenne flawonoidy i minerały takie jak żelazo, cynk, wapń, magnez czy potas.
Co można zrobić z podagrycznika?
Podagrycznik pospolity to nie tylko cenne zioło, ale także smaczny produkt, który można śmiało wykorzystać w kuchni. O ile w zielarstwie robi się napary z suszonych liści, to warto wiedzieć, iż surowe liście tej rośliny są nie tylko jadalne, ale i bardzo dobre w smaku. Mają lekko korzenny posmak i charakterystyczny marchewkowy zapach. Możesz je dorzucać do wiosennych sałatek, omletów, tart, nadają się także do przygotowania zupy. Możesz z nich zrobić pesto, ale możesz też dodawać do zdrowych, warzywnych koktajli (np. w towarzystwie szpinaku i soku z selera). Charakterystyczne listki kurzej stopki mogą być także oryginalną ozdobą potraw – sałatek, półmisków z przekąskami, można je położyć na kanapce czy zapiekance.
Jeśli zbierasz podagrycznik, wybieraj miejsca czyste i położone z dala od ruchliwych ulic. Pamiętaj też o tym, aby nigdy nie zbierać dzikich roślin, co do których nie masz stuprocentowej pewności – nie wszystkie chwasty rosnące na łąkach czy w ogrodzie są jadalne.