To proste ciasto na bazie kefiru (kefir można zastąpić naturalnym jogurtem) zawsze wychodzi. Sekretem tego przepisu jest jednak sposób przygotowania truskawek.
Truskawki z dodatkiem kisielu do ciasta
Wystarczy opakowanie błyskawicznego kisielu do przyrządzenia w kubku. My polecamy truskawkowy, bo jeszcze bardziej podkręci truskawkowość ciasta, ale możesz wybrać inny smak (pasuje tu także kisiel cytrynowy albo wiśniowy). Pokrojone truskawki należy wymieszać z kisielem i wyłożyć na ciasto.
Ważne, aby nie pokrywać ciasta ściśle masą z truskawek i kisielu. To sprawi, iż w wolnych miejscach ciasto bardziej wyrośnie, a owoce z kisielem lekko się w nim zapadną. Dzięki temu gotowy placek jest wyjątkowo wilgotny. Na gotowe już ciasto polecamy wyłożyć resztę kisielu – dokładnie w te miejsca, gdzie są owoce. Gwarantujemy: to ciasto nie doczeka następnego dnia.
Ciasto na bazie kefiru – jak je zrobić?
Kwaśny kefir sprawia, iż ciasto mocno reaguje ze środkami spulchniającymi, ale też dodaje wypiekowi delikatności i wilgoci. istotny jest pierwszy etap, czyli przygotowanie masy jajecznej. Jajka z cukrem trzeba miksować lub ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. Może to potrwać kilka minut. Potem wystarczy już tylko dodać resztę składników i delikatnie i krótko wymieszać (tylko do połączenia składników – można to zrobić przy pomocy miksera, ale na najniższych obrotach). Do ciasta według tego przepisu można wykorzystać także inne owoce, np. wiśnie, jagody czy brzoskwinie.