Ten pyszny gulasz zrobisz w pół godziny! W roli głównej cieciorka

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gulasz z ciecierzycy Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Garbanzos, czyli gulasz z ciecierzycy, to lekkie, szybkie i jednocześnie sycące danie rodem z Wysp Kanaryjskich – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.


– Inspiracją do tej potrawy jest moja podróż na Teneryfę i odkrycie możliwości, jakie daje nam w kuchni ciecierzyca. Garbanzos to po hiszpańsku ciecierzyca – mówi Leszek Wodnicki.


Jak zrobić hiszpański gulasz z ciecierzycy?


Danie robi się bardzo gwałtownie i jest doskonałą alternatywą dla ciężkich i długo przygotowanych gulaszy mięsnych. – Bardzo ważnym składnikiem jest papryka wędzona. Wyspy Kanaryjskie z tego słyną. Idealnie jeżeli uda nam się zdobyć hiszpańską wędzoną paprykę, ale oczywiście może też być każda inna – mówi.


Kluczowe jest też przesmażenie wszystkich przypraw z cebulką i czosnkiem. To idealnie wydobędzie z nich smak. Dopiero później dodajemy resztę składników. Leszek Wodnicki zwraca też uwagę na dodatek koncentratu pomidorowego. – On dodaje tu mocno pomidorowego smaku. Dlatego uwielbiam dodawać go do dań z pomidorami, aby jeszcze bardziej wzmocnić ich smak – zdradza kucharz.


Gulasz w wersji z mięsem


Jak podkreśla Leszek Wodnicki, gulasz można również zrobić w wersji mięsnej. – Wtedy najlepiej dodać surowy boczek, który kroi się w drobną kostkę i dorzuca do dania, choćby nie trzeba go przesmażać. Hiszpanie dodają też często miękkie chorizo. I tak samo, nie trzeba nic przesmażać, męczyć tego mięsa, tylko wystarczy dodać i krótko podgrzać wszystko – mówi kucharz.


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału