Magnez a ryzyko demencji
Demencja dotyka coraz większej liczby seniorów, a medycyna wciąż nie znalazła sposobu na jej całkowite wyleczenie. Dlatego naukowcy poszukują strategii, które mogą zmniejszyć ryzyko jej rozwoju. Jednym z kluczowych elementów okazuje się dieta bogata w magnez.
W 17-letnim badaniu z udziałem 1000 osób wykazano, iż ci, którzy dostarczali organizmowi większe ilości magnezu, mieli o 37 proc. niższe ryzyko wystąpienia demencji niż osoby z niskim poziomem tego pierwiastka. Dr Kelly Johnson-Arbor z National Capital Poison Center podkreśla, iż wyższe spożycie magnezu może poprawiać zdrowie mózgu, wspierać zachowanie funkcji poznawczych i zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.Reklama
Ile magnezu potrzebuje senior?
Zalecana dzienna dawka magnezu dla dorosłych wynosi około 350 mg. Jednak badanie przeprowadzone na grupie ponad 6000 osób w wieku 40-73 lat sugeruje, iż spożycie ponad 550 mg magnezu dziennie może wiązać się z większą objętością mózgu i mniejszymi zmianami w istocie białej — a więc z wolniejszym procesem starzenia mózgu. Co ciekawe, efekt ten był częściej obserwowany u kobiet niż u mężczyzn.
Eksperci ostrzegają jednak, by nie przesadzać z suplementacją. Nadmiar magnezu może powodować osłabienie mięśni, zmęczenie, spadki ciśnienia czy problemy z oddychaniem. Dlatego odpowiednią dawkę najlepiej ustalić z lekarzem, zwłaszcza jeżeli planujemy suplementację.
Magnez a proces starzenia
Starzenie się organizmu jest złożonym procesem, w którym biorą udział liczne czynniki - od zmian genetycznych po wpływ środowiska. Magnez może wspierać ochronę DNA, stabilizować pracę białek i poprawiać funkcjonowanie komórek, co w efekcie może opóźniać niektóre oznaki starzenia. Choć badania trwają, naukowcy podkreślają, iż utrzymanie odpowiedniego poziomu magnezu jest jednym z prostszych sposobów wspierania zdrowia w późniejszych latach życia.
Naturalne źródła magnezu
Najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości magnezu jest dieta. Do produktów szczególnie bogatych w ten pierwiastek należą:
orzechy (zwłaszcza migdały i orzechy laskowe),kasze (gryczana, jaglana),rośliny strączkowe,pestki dyni i słonecznika,ciemne pieczywo,kakao i gorzka czekolada.
W sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania, np. przy przewlekłym stresie, stosowaniu leków moczopędnych czy częstym spożyciu alkoholu, lekarz może zalecić suplementację. Ważne, by poprzedzić ją badaniem poziomu magnezu we krwi i dobrać dawkę indywidualnie.
CZYTAJ TEŻ: