Owoce goji, znane też jako jagody gojii są wykorzystywane w medycynie naturalnej od 2 tysięcy lat. Ich prozdrowotne adekwatności potwierdzają prowadzone w tej chwili badania. Swoje działanie zawdzięczają zawartym w nich substancjom. Znajdziemy w nich witaminy A, B1, B2, B6, E oraz dużo witaminy C (50 razy więcej niż w cytrusach). Na uwagę zasługują również obecne w jagodach goji pierwiastki jak: miedź, selen (garść jagód, ok. 30 g pokrywa 25 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik), żelazo (około 15 proc. zapotrzebowania). Ponadto te owoce są źródłem przeciwutleniaczy (karotenoidów, likopenu, luteiny), białka (w ich skład wchodzi aż 18 różnych aminokwasów), kwasów omega-6 oraz błonnika. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, bo dzięki zawartości błonnika wspierają odchudzanie, dają uczucie sytości i pomagają utrzymać prawidłową wagę.
Prozdrowotne adekwatności owoców goji
Witaminy A i C, które znajdziemy w owocach goji, są silnymi przeciwutleniaczami, chronią organizm przed zachorowaniem na nowotwory oraz szybkim starzeniem się. Działanie to wzmacnia również zawarty w owocach kompleks polisacharydowy LBP, pobudzający układ odpornościowy do prawidłowego funkcjonowania. Z kolei duża zawartość żelaza w owocach zapobiega anemii. Inny z kolei składnik – zeaksantyna chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Badania wskazują, iż owoce goji są też pomocne w leczeniu cukrzycy, gdyż obniżają poziom cukru we krwi. W innej analizie odnotowano redukcję stężenia cholesterolu całkowitego, niższy poziom „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów u osób, które spożywały owoce goji.
Przygotuj napar z owoców goji