Przyznaj: zastanawiałeś się, co różni brązowe jaja od białych. Zagadka wyjaśniona

natemat.pl 7 godzin temu
Z pewnością wśród osób, które choć raz kupowały jajka, pojawiło się pytanie, które są lepsze: brązowe czy białe. Głos w tej sprawie zabrali dietetycy. Wyjaśnili, czym się różnią te dwa rodzaje jaj i czemu jedne z nich są zwykle nieco droższe.


Okazuje się, iż kolor skorupki jajka zależy od tego, jaka kura je zniosła. Jak wyjaśnia znana dietetyczka Vicki Koenig, kury o bielszym ubarwieniu znoszą białe jaja, a te, które mają ciemniejsze pióra – brązowe.

Czym jeszcze różnią się jaja brązowe od białych?


Eksperci zwracają uwagę też na to, iż oprócz koloru skorupki jaja mogą różnić się ceną. Te brązowe zwykle są droższe.

– Rasy kur znoszące brązowe jaja są często większe i przez to potrzebują więcej pożywienia, co oznacza, iż już sama ich hodowla jest droższa dla rolnika – wyjaśniła Emer Delaney dietetyczka, cytowana przez serwis aol.com.

A które jaja są zdrowsze: brązowe czy białe? Okazuje się, iż pod względem składników odżywczych kolor skorupki nie ma znaczenia, jeden i drugi rodzaj jest pod tym względem identyczny.

Przypomnijmy, iż jajka to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są bogate w:


wysokiej jakości białko – niezbędne do budowy mięśni i regeneracji organizmu.

witaminy z grupy B – zwłaszcza B12, która wspiera układ nerwowy i produkcję czerwonych krwinek.

cholinę – istotną dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i metabolizmu tłuszczów.

żelazo i cynk – najważniejsze dla odporności i dobrego samopoczucia.


Według American Egg Board na ilość składników odżywczych w jajku nie wpływa też sam sposób ich hodowli: czy będą to jaja z wolnego wybiegu, chowu konwencjonalnego czy ekologicznego. Znaczenie ma tutaj głównie pokarm podawany kurom, jeżeli w ich "diecie" jest dużo kwasów tłuszczowych omega-3 czy witaminy D, to wtedy jaja tych kur mogą być zdrowsze.

Podsumowując: kolor skorupki jaja odzwierciedla zabarwienie piór kury, która je zniosła. Choć brązowe jaja mogą być droższe niż białe, to nie oznacza, iż są zdrowsze. Oba rodzaje jaj oferują sporo składników, które są przydatne w diecie.

Idź do oryginalnego materiału