Budyń owsiany (pudding owsiany) to nic innego, jak prosta alternatywa dla owsianki. Deser podawany na słodko, najlepiej z bakaliami lub świeżymi owocami.
Jak zrobić budyń owsiany?
Płatki owsiane trzeba ugotować na miękko. Ugotuj je w mleku (może to być mleko roślinne) albo w mleku rozcieńczonym wodą. Płatki powinny być miękkie. jeżeli zależy ci na bardzo kremowej konsystencji, ugotuj płatki wieczorem, przykryj i zmiksuj dopiero rano.
Są dwie szkoły robienia puddingu owsianego – i obie są dobre, więc po prostu wybierz tę wersję, która tobie bardziej odpowiada. Pudding w wersji rustykalnej zawiera całe płatki owsiane i bardziej przypomina owsiankę. Ale możesz też zmiksować płatki z mlekiem na gładko. Możesz też zblendować częściowo, pozostawiając kawałki płatków owsianych w swoim deserze.
Co dodać do budyniu owsianego?
Pudding owsiany już sam w sobie jest dobry. Ale najlepiej smakuje z dodatkami. Tu nie ma żadnych ograniczeń. Najprościej będzie wykorzystać sezonowe owoce – świetnie pasują tu przede wszystkim miękkie owoce jagodowe, czyli maliny, truskawki, borówki czy leśne jagody. Ale sprawdzą się też banany, jabłka, winogrona, kiwi. Do takiego deseru warto dorzucić także orzechy lub prażone ziarna. Można też deser podać z musami czy konfiturami owocowymi (można np. wykorzystać gotowy mus owocowy kupiony w sklepie, najlepiej, żeby był to mus niesłodzony).
Dla fanów czekolady: można zrobić ten deser także o smaku czekolady. Możesz dodać kakao podczas gotowania płatków owsianych, albo podać gotowy już budyń z kremem czekoladowym (polecamy zdrowy krem czekoladowy z daktyli).