Te ryby wzmacniają kości i wspomagają odchudzanie. Przepis na pastę z sardynek

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sardynki z grilla Źródło: Shutterstock


Sardynki to niezwykle zdrowe ryby, ale często niedoceniane. Zawierają dużo wapnia, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ kostny, a zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają odchudzanie. Dobrze smakują z grilla, a z tych z puszki można zrobić pastę do kanapek.


Sardynki to niewielkie ryby, które należą do rodziny śledziowatych. Mają od 15 do ok. 30 cm długości. Żyją w dużych ilościach w pobliżu włoskiej wyspy Sardynii i stąd wzięła się ich nazwa. Ale występują również w innych wodach, m.in.: Pacyfiku i w Oceanie Indyjskim. To najmniej zanieczyszczone ryby. Żywią się wyłącznie planktonem i dzięki temu nie zawierają szkodliwej rtęci, co zdarza się w przypadku innych popularnych ryb, takich jak np. tuńczyk czy łosoś. Można więc je bez obaw włączyć do jadłospisu.


Dlaczego warto jeść sardynki?


Sardynki zawierają wiele cennych witamin, w tym witaminę B 12, która wspiera układ sercowo-naczyniowy. Są również źródłem witaminy D niezbędnej dla zdrowia kości oraz wapnia. Ich regularne spożywanie zapobiega więc osteoporozie. Zawarte w tych rybach kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają odchudzanie poprzez korzystne zmiany procesów metabolicznych, co potwierdziło przeprowadzone w 2018 roku badanie. Wykazało ono, iż kwasy omega-3 wpływają na wydzielanie leptyny – hormonu dającemu ciału sygnał o sytości. Kwasy omega-3 korzystnie wpływają również na pracę serca oraz zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, regulują ciśnienie krwi. W składzie sardynek znajdziemy też dobrze przyswajalne białko, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu.


Sardynki w kuchni


Najpopularniejszą formą, w jakiej sprzedawane są te ryby, są sardynki w puszce. Występują zarówno w marynacie olejowej, jak i w sosie pomidorowym. Sardynki w pomidorach mają niższą zawartość tłuszczu niż sardynki w oleju. Należy pamiętać, żeby sardynki z puszki jeść razem z ośćmi, bo są one bogate w wapń. Świeża sardynka, bez ości, zawiera około 50 mg wapnia, w 100 gramach sardynek w oleju zawartość wapnia wynosi 382 mg i pokrywa prawie 40 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na wapń. Konserwy z sardynek stanowią dobrą bazę do przygotowywania past do kanapek. jeżeli jednak mamy możliwość kupić świeże ryby to zdecydowanie lepiej po nie sięgnąć. Doskonale smakują natarte oliwą i oprószone grubą solą morską, upieczone na grillu i serwowane ze świeżym pieczywem. To tradycyjny sposób, w jaki jadane są w Portugalii, gdzie ryby są cenione i stanowią podstawę diety. w okresie grillowym warto więc je przygotować.


Wypróbuj przepis na pastę z sardynek
Idź do oryginalnego materiału