Te owoce skutecznie dodają energii. Jedz je, gdy tracisz moc

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Żółty koktajl z bananów, ananasa, mango i jabłek Źródło: Shutterstock / Irina Wilhauk


Czujesz nagły spadek energii, nie możesz się skoncentrować, a do tego ogarnia cię senność? Dobrym sposobem, na to, aby dodać sobie energii, jest zjedzenie owocu, który zadziała jak zastrzyk mocy. Mamy kilka sprawdzonych propozycji.


Najwięcej energii dodają te owoce, które mają dużą zawartość wody, ponieważ gdy człowiek jest odpowiednio nawodniony, sprawniej myśli, rzadziej jest senny i po prostu czuje się lepiej. jeżeli zmagamy się z nagłym brakiem mocy, warto wybierać również owoce z większą zawartością węglowodanów – to one są źródłem energii, która utrzymuje procesy życiowe.


Kluczem jest dobór owoców bogatych w takie składniki mineralne jak magnez, mangan czy potas – wspomagają one pracę układu nerwowego i procesów poznawczych oraz zmniejszają uczucie zmęczenia. Warto sięgać po owoce z dużą zawartością witaminy C (poprawia odporność organizmu), błonnika (gdy przemiana materii jest lepsza, organizm mniej się męczy) oraz związków polifenolowych (mają działanie antyoksydacyjne).


Sięgnij po te owoce, jeżeli dopadnie Cię spadek energii


Banan – ten owoc może być doskonałym zastrzykiem energii głównie ze względu na połączenie dużej zawartości potasu (358 mg w 100 g) i witaminy C (8,7 mg w 100 g). Zjedzenie jednego banana zaspokaja aż 12 procent dziennego zapotrzebowania człowieka na potas. Ten pierwiastek rozjaśnia umysł i poprawia koncentrację. jeżeli chcemy, aby w krótkim czasie banan dodał nam sporo energii, wybierajmy dojrzalsze okazy. Zawierają one więcej czystego cukru, a ten szybciej dostaje się do krwi i błyskawicznie dostarcza energii. Z kolei niedojrzałe banany dostarczają energii wolniej, ale za to przez dłuższy czas.


Kiwi – ogromnym atutem tego małego owocu jest duża zawartość potasu – 148 mg w jednej porcji. Poza tym kiwi zawiera więcej witaminy C niż cytryna – 56 mg w jednym kiwi. Witamina C poprawia pracę nadnerczy – ich złe działanie prowadzi do przewlekłego zmęczenia. Spożywanie kiwi pomaga również wyrównać poziom kwasu foliowego, którego niedobory prowadzą do ciągłego zmęczenia i senności, a także innych zaburzeń ze strony układu nerwowego. Jeden owoc kiwi dostarczy 20 mg kwasu foliowego.


Owoce jagodowe – np. truskawki, borówki czy jagody. Ich atutem jest zawartość przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynny wpływ na cały organizm – pomagają zwalczać wolne rodniki i mają działanie i przeciwzapalne. A lepiej zaopiekowany organizm mniej i rzadziej się męczy. Jednymi z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy są antocyjany, których najwięcej znajdziemy w świeżych owocach jagodowych. Stężenie antocyjanów jest najwyższe w owocach zabarwionych na czarno. Świeże owoce jagodowe można też dodać do owsianki, jogurtu, sałatek lub przygotować z nich smoothie.


Grejpfruty – aż w 92 procentach składa się z wody, czyli świetnie nawadnia organizm. A brak odpowiedniego nawodnienia często jest powodem kiepskiego samopoczucia. Poza tym w tym owocu znajdziemy sporo witaminy C oraz magnezu, pierwiastka, którego niedobór w organizmie prowadzi do spowolnienia funkcji poznawczych. Grejpfrut zawiera też błonnik – 4 g w 100 g, który pobudza do pracy układ trawienny człowieka. A im lepsza przemiana materii, tym mniej zmęczony organizm. Po spożyciu grejpfruta energia tak gwałtownie nam nie spadnie. Aby dodać sobie wigoru, możemy też wypić sok z grejpfrutów.


Jabłka – nie bez powodu utarło się, iż jabłko może być idealną przekąską do pracy czy szkoły. Jedno średnie jabłko zawiera około 25 gramów węglowodanów, co powoduje, iż może być szybkim zastrzykiem energetycznym. Nie warto obierać jabłka ze skórki – zawiera ona chrom – minerał, który odgrywa istotną rolę u w działaniu insuliny. Jabłka są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego i witaminy C. Aby dodać sobie energii, najlepiej zjeść jabłko średniej wielkości. Sok jabłkowy nie dostarczy tak energii w takiej dawce jak sam owoc.


Ananasy – zjedzenie dwóch plasterków tego owocu może skutecznie pobudzić organizm do działania. Ten owoc bogaty jest w witaminę C, która zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w organizmie i wzmacnia odporność, dzięki czemu rzadziej chorujemy. A jak wiadomo przeziębienia skutecznie wysysają z nas energię. W ananasach znajdziemy mangan, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowych procesów poznawczych. W ananasie jest też sporo kwasu foliowego, który poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.


Wymienione owoce można spożywać jako samodzielne produkty, ale też warto przygotowywać z nich smoothie, sałatki czy zdrowe desery.
Idź do oryginalnego materiału